Conferentie

VVOJ2012 verslag: data journalism basics. Bootcamp part I

Titel: Data Journalism basics. Bootcamp part 1
Datum: zaterdag 17 november 2012
Tijd: 09:00-10:15 uur
Spreker: Steven Doig
Aantal deelnemers: 11

Verslag: Lara Meyers

Bij de workshop Data Journalism basics Boot Camp  leerden de aanwezige onderzoeksjournalisten hoe ze praktisch met Excel moeten werken. Deze workshop werd gegeven door de Amerikaanse spreker Steven Doig. Vanzelfsprekend was deze workshop in het Engels.

Bij deze workshop die in twee sessies werd onderverdeeld, leerden de journalisten zes tot zeven dingen met Excel die de verslaggeving beter kunnen maken.

Eerst werd de functie van Excel vermeld, en de hoeveelheid aan data Excel kan bevatten. Het programma heeft meer dan een miljoen rijen en 16000 kolommen aan data. Vroeger werd er veel tijd verspild aan het invullen van deze data, tegenwoordig vind je alles op internet.

De belangrijkste vraag bij het opzoeken van gegevens in Excel die je jezelf moet stellen is wat voor data je precies nodig hebt. Als je niet weet naar wat je zoekt, is het zoeken nutteloos.

Een ander efficiënt gedeelte dat werd aangeleerd is hoe je de extreemste waarden vindt, de gegevens die het waard zijn om vermeld te worden. Dit doe je door juist de sorteren, van groot naar klein of andersom.

Het was waarschijnlijk niet de bedoeling, maar de toeschouwers hebben gezien dat Excel ook fouten kan maken. Zo kan het computerprogramma cijfers met letters verwarren met fouten tot gevolg.

Na het sorteren werd het ‘filteren’ uitgelegd. Daarmee kruis je enkel de stad, naam of eender wat aan dat je nodig hebt. Zo wordt gegevens opzoeken erg makkelijk.

Steven Doig gaf tijdens de sessie een hele mooie quote, met een groot waarheidsgehalte: ‘Computers doen alleen maar wat jij hen zegt te doen, niet wat jij wilt dat ze doen’.

En dat hebben de journalisten aan den lijve ondervonden. Opvallend is dat er tijdens de workshop veel vragen werden gesteld die onmiddellijk werden beantwoord. Ook door de twee Amerikaanse assistenten van meneer Doig.

Na de basis van Excel werden er enkele formules aangeleerd die nodig kunnen zijn. Namelijk de som en hoe je percentages moet berekenen. De uitkomsten werden soms afgerond, en daarbij zag je een opvallend feit. Bij een computer van Apple worden de cijfers naar beneden afgerond, en bij een Windows worden de cijfers naar boven afgerond.

Kortom, een heel leerrijke workshop waarbij de basis van Excel werd aangeleerd, want die basis heb je nodig om makkelijk gegevens terug te vinden.

 

 

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk