Conferentie

VVOJ2012 verslag: Build your own visualisation (2)

Titel: Build your own interactive visualization
Datum: 17 november 2012
Tijd: 9:00-10:15 uur
Sprekers: Bart de Goede & Justin van Wees
Aantal deelnemers: 10

Verslag: Sarah Geenen

Twee pas afgestudeerde techneuten stelden een datatutorial over straatroven in Rotterdam op. Het doel daarvan is relevante informatie, inzichten of artikelen leren destilleren uit een massa mogelijk interessante gegevens.

Volgens de sprekers is het noodzakelijk om data op een eenvoudige manier te beschrijven zodat je na het analyseren onmiddellijk weet wat die nieuwe informatie inhoudt.

Na een korte introductie over wie de gastsprekers zijn en wat ze precies doen, gaan de deelnemers per paar aan de slag. Op http://lab.dispectu.com/talks/vvoj2012/ kan je ook van thuis uit aan het werk.

De tutorial bestaat uit drie steeds complexer wordende delen: ‘Introductie van de usecase en tools’, ‘opschonen, analyseren en visualiseren van de straatrovendata’ en ‘opschonen, analyseren en visualiseren van de CBS-data’.

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk