Conferentie

VVOJ2012 verslag: Get creative (part I)

Titel: Get creative part I
Spreker: Karel van den Berg
Datum:  vrijdag 16 november 2012
Tijd: 14:00-15:15 uur

Onderstaande reacties van deelnemers aan de sessie werden verzameld door  Xavier Vuylsteke de Laps, Kaat Meys, Andrei Diaconu

Peter Leunissen, journalist bij De Stentor:
“Ik vond de workshop zeker leerrijk. Op een redactie heb je, net zoals tijdens de oefeningen in de workshop, weinig tijd om met een goed idee op te proppen te komen. Met de tips die hier gegeven werden, heb ik op vijf minuten tijd enkele goede invalshoeken gevonden. Ik zie mij deze technieken zeker gebruiken op de redactie. We werken met een klein team van mensen en als ik ze deze tips zou kunnen bijbrengen, zou dat de creativiteit op vlak van nieuwe ideeën zeker verbeteren.”

Billie Verpooten, studente Journalistiek Plantijn Hogeschool:
“Wat ik vooral zal onthouden, zijn de “Too”- en “Not”-vragen, die je over een onderwerp aan jezelf kan stellen, om zo tot nieuwe ideeën te komen. Het helpt me om de grenzen van mijn gewone denkpatronen te doorbreken. Ik heb met een vriendin al afgesproken om de tips voor ons te houden.”

Hans Van Dijk, onderzoeksjournalist bij Zembla:
“Het is interessant de materie eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Ik herken de valkuilen wel heel erg die Van den Berg opsomt om creatief te zijn in de journalistiek. In de praktijk is het niet altijd gemakkelijk om de weerstand te overwinnen. Sommigen zijn tegen vernieuwing en kijken op tegen het extra werk dat het zou vragen. Af en toe moet men toch uit de comfortzone stappen. Vooral de praktische tips ga ik zelf eens proberen, grotendeels gebruikte ik die natuurlijk al, maar het is een handig lijstje met vragen.”

Tanja Van Bergen, hogeschooldocente Journalistiek in Utrecht en freelance journaliste:
“De drie pijlers van journalistiek vind ik doelgroepdenken, goed researchen en creatief zijn. Een eyeopener was voor mij dat het belangrijk is de grenzen af te bakenen waarbinnen je begint te brainstormen. Een andere belangrijke opsteker vind ik het belang van research. Toen we brainstormden, merkte ik hoeveel we al weten over het conflict in Israël. Het sleept al zo lang aan dat we er ook al heel veel over gelezen hebben en er dus al veel invalshoeken gebruikt zijn. Een andere tip van Van Den Berg is denken vanuit een goeie kop, dat levert bij mijn studenten echt briljante ideeën op.”

 

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk