Conferentie

VVOJ2012 Verslag: Build your own interactive visualization

Titel: Build your own interactive visualization – step by step and hands-on tutorial in how to build visualizations and apps.
Datum: zaterdag 17 november 2012
Tijd: 09:00-10:15 uur
Sprekers:  Bart de Goede and Justin van Wees. (DUTCH)

Verslag: Dennis Janssens

Data opzoeken is één ding. Ze juist weten te verwerken is nog iets anders. Bart de Goede en Justin van Wees , de jonge eigenaars van het Nederlandse bedrijf Dispectu, leggen uit hoe het moet.

Data. Het net staat er vol van en meer en meer overheidsinstellingen beginnen hun data online te gooien. Allemaal goed en wel, maar vaak is die data niet zo doorzichtig als ze zou moeten zijn en soms gewoonweg incompleet. Met computerprogramma’s kan je dat oplossen. Maar moet je een geek zijn om er wijs uit te geraken? Volgens Bart en Justin ieder geval niet.

“Met elke actie die we doen, genereren we data”, zegt Justin. “We zitten in een periode waarin de stroom van data gewoonweg te groot wordt en we er niet meer handmatig doorheen geraken. We hebben daar nu de technologie voor nodig.” “Velen zien data nog als iets engs”, vult Bart aan. “Anderen beschouwen het dan weer als het kip met de gouden eieren. We hebben data, dus we zitten safe, denken ze dan. En dat klopt niet helemaal. Het grootste deel van de data is ‘vuil’ en incompleet. Je moet daarmee leren omgaan.”

Dat zo’n opdracht niet alleen weggelegd is voor echte programmeurs werd duidelijk tijdens de presentatie. In plaats van gecompliceerde programmeertaal gebruikten de twee de gratis programma’s Google Refine en Google Fusion Tables om de data op te schonen. “Met deze tutorial beginnen we vanaf nul”, vertelt Bart. “Bij The New York Times maken ze bijvoorbeeld prachtige visualisaties maar voor het publiek hier hielden we het best zo simpel mogelijk. Door die bestaande tools te gebruiken, hopen we de mensen al een eind op weg zetten.”

Of datavisualisatie volledig zal doorbreken in de journalistieke wereld valt volgens de twee nog af te wachten. “Tijdens onze studies hebben we onder meer met het NRC en RTL samengewerkt en ze vonden wat we deden zeer interessant”, zegt Justin. “Toch gingen ze er niet mee verder, maar dat heeft voornamelijk met geld te maken. Datavisualisatie vergt een grote investering, en dat geld is er nu eenmaal niet.”

De tutorial die Bart en Justin presenteerden op het VVOJ-congres vindt u hier.

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk