Conferentie

VVOJ2012 Verslag: Build your own interactive visualization

Titel: Build your own interactive visualization – step by step and hands-on tutorial in how to build visualizations and apps.
Datum: zaterdag 17 november 2012
Tijd: 09:00-10:15 uur
Sprekers:  Bart de Goede and Justin van Wees. (DUTCH)

Verslag: Dennis Janssens

Data opzoeken is één ding. Ze juist weten te verwerken is nog iets anders. Bart de Goede en Justin van Wees , de jonge eigenaars van het Nederlandse bedrijf Dispectu, leggen uit hoe het moet.

Data. Het net staat er vol van en meer en meer overheidsinstellingen beginnen hun data online te gooien. Allemaal goed en wel, maar vaak is die data niet zo doorzichtig als ze zou moeten zijn en soms gewoonweg incompleet. Met computerprogramma’s kan je dat oplossen. Maar moet je een geek zijn om er wijs uit te geraken? Volgens Bart en Justin ieder geval niet.

“Met elke actie die we doen, genereren we data”, zegt Justin. “We zitten in een periode waarin de stroom van data gewoonweg te groot wordt en we er niet meer handmatig doorheen geraken. We hebben daar nu de technologie voor nodig.” “Velen zien data nog als iets engs”, vult Bart aan. “Anderen beschouwen het dan weer als het kip met de gouden eieren. We hebben data, dus we zitten safe, denken ze dan. En dat klopt niet helemaal. Het grootste deel van de data is ‘vuil’ en incompleet. Je moet daarmee leren omgaan.”

Dat zo’n opdracht niet alleen weggelegd is voor echte programmeurs werd duidelijk tijdens de presentatie. In plaats van gecompliceerde programmeertaal gebruikten de twee de gratis programma’s Google Refine en Google Fusion Tables om de data op te schonen. “Met deze tutorial beginnen we vanaf nul”, vertelt Bart. “Bij The New York Times maken ze bijvoorbeeld prachtige visualisaties maar voor het publiek hier hielden we het best zo simpel mogelijk. Door die bestaande tools te gebruiken, hopen we de mensen al een eind op weg zetten.”

Of datavisualisatie volledig zal doorbreken in de journalistieke wereld valt volgens de twee nog af te wachten. “Tijdens onze studies hebben we onder meer met het NRC en RTL samengewerkt en ze vonden wat we deden zeer interessant”, zegt Justin. “Toch gingen ze er niet mee verder, maar dat heeft voornamelijk met geld te maken. Datavisualisatie vergt een grote investering, en dat geld is er nu eenmaal niet.”

De tutorial die Bart en Justin presenteerden op het VVOJ-congres vindt u hier.

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk