Biografie

Wim Soetaert

Prof. Wim Soetaert is ingenieur voor de scheikunde en de landbouwindustrieën en behaalde een doctoraat op het vlak van de biochemische engineering van micro-organismen.

Prof. Wim Soetaert is verbonden aan het expertisecentrum voor Industriële Biotechnologie en Biokatalyse (InBio.be) van de Universiteit Gent, Faculteit Bio-IngenieursWetenschappen. Zijn onderzoeksgroep telt ongeveer 40 wetenschappers en is actief in de domeinen van de industriële biotechnologie, biokatalyse en industriële fermentatie.

Hij is de initiatiefnemer en voorzitter van Ghent Bio-Energy Valley, een publiek privaat samenwerkingverband voor de promotie van duurzame biogebaseerde activiteiten in de regio Gent. Sinds zijn creatie in 2005 werd binnen Ghent Bio-Energy Valley al meer dan 500 miljoen euro geïnvesteerd in de haven van Gent.

Prof. Wim Soetaert is ook de directeur van de Bio Base Europe Pilot Plant, een open innovatie proeffabriek voor biogebaseerde producten en processen, gevestigd in Gent. In het kader van een Interreg project werd reeds 21 miljoen euro geïnvesteerd in Bio Base Europe.

Hij is tevens vice-voorzitter van ESAB, de Sectie Applied Biocatalysis van de Europese Federatie voor Biotechnologie.

In zijn vroegere carrière werkte Wim Soetaert als onderzoeksdirecteur voor de Duitse suikergroep Pfeifer & Langen en voor Chamtor, een Frans glucose en zetmeel bedrijf.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk