Kenniscentrum, Medialab, Nieuws

Datajournalistiek: marathonlopers met wonderlijke tijden

Hoe vind je lopers die niet in de uitslagen van een marathon thuishoren omdat ze maar een deel van de route hebben afgelegd? VVOJ Medialab nam de proef op de som met twee grote Nederlandse marathons: die van Amsterdam (oktober 2011) en Rotterdam (april 2012), geïnspireerd door een verhaal vam New York Times-redacteur Andrew Lehren. Het resultaat is vanavond te lezen in Het Parool. Het onderzoek wordt uitgebreid toegelicht op de aanstaande Medialab-website die tijdens de VVOJ-jubileumconferentie op 16 en 17 november wordt gelanceerd. Dan wordt ook het Handboek Datajournalistiek van Hille van der Kaa en Henk van Ess gepresenteerd, waaruit het Medialab is voortgekomen.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk