Nieuws

VVOJ2012: Concrete Co-creatie: haal meer uit het jaarverslag

Type bijeenkomst: workshop
Docent: Paul van der Cingel
Maximaal aantal deelnemers: wordt binnenkort bepaald
Datum en tijd: zaterdag 17 november 2012

Weet u ook niet goed wat aan te vangen met balansen, winst- en verliesrekeningen en kasstromen? Terwijl u toch het vermoeden heeft dat de stukken van een bedrijf of organisatie iets te onthullen hebben? Dan is deze workshop voor u.

Paul van der Cingel leidt u stap-voor-stap rond in de basisbeginselen van de jaarverslaganalyse. Het is de bedoeling dat u de stukken van uw casus meeneemt. Dan kunt u elke stap toepassen op uw cijfers en daarmee bouwen aan uw eigen verhaal.

Het spreekt vanzelf dat deze workshop heel geschikt is voor journalisten die dezelfde soort bedrijven in hun eigen regio te bestuderen en daarbij samen optrekken. Denk bijvoorbeeld aan woningbouwcorporaties in West- (Financieele Dagblad) en Oost-Nederland (Stentor).

Een echte workshop, dus, waarbij interactie met de andere deelnemers of met Van der Cingel nog meer waarde kan toevoegen. Een poging tot concrete co-creatie.

Paul van der Cingel assisteerde in 2010 de makers van VPRO’s Argos bij het checken van beweringen over bouwbedrijf Koop in de Blauwe Stad-affaire.

In de eerste plaats beweerde oud-Commissaris van de Koningin Alders dat Koops jaarstukken niet openbaar zijn. Dat bleek onzin: in de databank Company.info waren de gedeponeerde verslagen makkelijk op te vragen.

In de tweede plaats beweerden gedeputeerden van de provincie dat Koop niet aan zijn verplichtingen jegens de provincie gehouden kon worden. Anders was het bedrijf failliet gegaan. Ook deze bewering bleek onzin, want met een beetje hulp zag Argos al snel dat Koop gezond genoeg was.

Een goed verhaal is echt niet alleen weggelegd voor landelijke media. ‘Schoolbestuur ‘verliest’ 4 ton op onrechtmatige belegging’, was de onthulling van de Hoofddorpse Courant in juni 2012 waarbij Van der Cingel hand- en spandiensten verleende. Wie weet wat deze sessie gaat opleveren!

Gerelateerde artikelen

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. Neem deel op 27 mei 2024 om 20.00 via Google Meet. Jouw aanwezigheid en betrokkenheid zijn belangrijk voor de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk