Nieuws

VVOJ2012: Concrete Co-creatie: haal meer uit het jaarverslag

Type bijeenkomst: workshop
Docent: Paul van der Cingel
Maximaal aantal deelnemers: wordt binnenkort bepaald
Datum en tijd: zaterdag 17 november 2012

Weet u ook niet goed wat aan te vangen met balansen, winst- en verliesrekeningen en kasstromen? Terwijl u toch het vermoeden heeft dat de stukken van een bedrijf of organisatie iets te onthullen hebben? Dan is deze workshop voor u.

Paul van der Cingel leidt u stap-voor-stap rond in de basisbeginselen van de jaarverslaganalyse. Het is de bedoeling dat u de stukken van uw casus meeneemt. Dan kunt u elke stap toepassen op uw cijfers en daarmee bouwen aan uw eigen verhaal.

Het spreekt vanzelf dat deze workshop heel geschikt is voor journalisten die dezelfde soort bedrijven in hun eigen regio te bestuderen en daarbij samen optrekken. Denk bijvoorbeeld aan woningbouwcorporaties in West- (Financieele Dagblad) en Oost-Nederland (Stentor).

Een echte workshop, dus, waarbij interactie met de andere deelnemers of met Van der Cingel nog meer waarde kan toevoegen. Een poging tot concrete co-creatie.

Paul van der Cingel assisteerde in 2010 de makers van VPRO’s Argos bij het checken van beweringen over bouwbedrijf Koop in de Blauwe Stad-affaire.

In de eerste plaats beweerde oud-Commissaris van de Koningin Alders dat Koops jaarstukken niet openbaar zijn. Dat bleek onzin: in de databank Company.info waren de gedeponeerde verslagen makkelijk op te vragen.

In de tweede plaats beweerden gedeputeerden van de provincie dat Koop niet aan zijn verplichtingen jegens de provincie gehouden kon worden. Anders was het bedrijf failliet gegaan. Ook deze bewering bleek onzin, want met een beetje hulp zag Argos al snel dat Koop gezond genoeg was.

Een goed verhaal is echt niet alleen weggelegd voor landelijke media. ‘Schoolbestuur ‘verliest’ 4 ton op onrechtmatige belegging’, was de onthulling van de Hoofddorpse Courant in juni 2012 waarbij Van der Cingel hand- en spandiensten verleende. Wie weet wat deze sessie gaat opleveren!

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk