Nieuws

Fondsen willen meer aanmeldingen

Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en het European Journalism Fund zijn op zoek naar meer aanmeldingen. Daags voor de deadline van 24 september doet het European Journalism Fund een oproep aan Europese journalisten om meer projecten in te dienen met een grensoverschrijdend karakter. Tegelijkertijd doet ook het Nederlandse Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten een oproep voor meer aanmeldingen.

Bij het Fonds BJP gaat het met name om journalistieke artikelen. Onderzoeksjournalistieke verhalen, bijzondere reportages of achtergrondartikelen zijn categorieën waarin journalisten structureel weinig indienen – en dat terwijl het Fonds BJP juist meer projecten in deze categorie wil ondersteunen.

‘Wie een plan heeft voor een tijdrovend en arbeidsintensief artikel voor krant, weekblad of tijdschrift, maar vastloopt op de financiering, kan een beroep doen op een bijdrage van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten,’ aldus het Fonds BJP. ‘Financiële bijdragen zijn beschikbaar voor zowel freelancers als journalisten in vaste dienst.’

Indienen gaat per mail en is eenvoudig: kort voorstel, werkplan, cv, voorbeelden eigen werk, intentieverklaring van chef of hoofdredacteur en cv. Meer informatie over het fonds op website Fonds BJP].

Het Fonds BJP beheert ook de gelden van twee andere fondsen: Lira Auteursfonds (maximale bijdrage per verhaal € 1500,-) en het Boy Tripfonds (maximale bijdrage € 1000,-).

Bookmark and Share


Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk