Nieuws

Fondsen willen meer aanmeldingen

Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en het European Journalism Fund zijn op zoek naar meer aanmeldingen. Daags voor de deadline van 24 september doet het European Journalism Fund een oproep aan Europese journalisten om meer projecten in te dienen met een grensoverschrijdend karakter. Tegelijkertijd doet ook het Nederlandse Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten een oproep voor meer aanmeldingen.

Bij het Fonds BJP gaat het met name om journalistieke artikelen. Onderzoeksjournalistieke verhalen, bijzondere reportages of achtergrondartikelen zijn categorieën waarin journalisten structureel weinig indienen – en dat terwijl het Fonds BJP juist meer projecten in deze categorie wil ondersteunen.

‘Wie een plan heeft voor een tijdrovend en arbeidsintensief artikel voor krant, weekblad of tijdschrift, maar vastloopt op de financiering, kan een beroep doen op een bijdrage van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten,’ aldus het Fonds BJP. ‘Financiële bijdragen zijn beschikbaar voor zowel freelancers als journalisten in vaste dienst.’

Indienen gaat per mail en is eenvoudig: kort voorstel, werkplan, cv, voorbeelden eigen werk, intentieverklaring van chef of hoofdredacteur en cv. Meer informatie over het fonds op website Fonds BJP].

Het Fonds BJP beheert ook de gelden van twee andere fondsen: Lira Auteursfonds (maximale bijdrage per verhaal € 1500,-) en het Boy Tripfonds (maximale bijdrage € 1000,-).

Bookmark and Share


Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk