Nieuws

Onderzoeksjournalistiek: dood of nieuw spoor?

Op donderdag 6 september 2012 organiseert de Vlaamse  onderzoekswebsite Apache, samen met het Fonds Pascal Decroos in Antwerpen een debat over onderzoeksjournalistiek in ‘nieuwe’ en ‘oude’ media. Durven kranten en tijdschriften in volle crisistijd nog investeren in deze dure journalistieke discipline of moeten we onze hoop vestigen op nieuwe media? Margo Smit, directeur van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) modereert een debat met Douglas De Coninck (De Morgen), Jan Antonissen (Humo) en Erik Smit (Follow The Money). Lees meer hier.

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk