Nieuws

Camera voor Georgische collega’s

De organisatie Reporters Respond schenkt Georgische onderzoeksjournalisten een bedrag van 4.100 euro. Met dit bedrag kunnen de journalisten een nieuwe camcorder kopen. De gulle gift van de Nederlandse organisatie volgt na een oproep, ondersteund door onder meer de VVOJ, om een groep Georgische collega’s te helpen.

Op 22 juli werden onderzoeksjournalist Nino Zuriashvili en een aantal collega’s bestolen van al hun apparatuur, vermoedelijk na een politiek gemotiveerde inbraak. Zuriashvili speelde een belangrijke rol tijdens de Rozenrevolutie van 2003, door haar reportages over corrupte berichtgeving van de Georgische staatstelevisie.

Op 26 juli publiceerde de VVOJ de oproep van verenigingsvoorzitter Henk van Ess en directeur Margo Smit om de collega’s in de Kaukasus te ondersteunen.

Reporters Respond liet de VVOJ weten dat zij het bedrag per direct en rechtstreeks aan de Georgische journalisten schenken, zodat ze zo snel mogelijk hun werk kunnen hervatten.

Reporters Respond is een internationale organisatie die een noodfonds heeft for journalisten wereldwijd. De organisatie ondersteunt journalisten op verschillende manieren. Zo voorziet Reporters Respond momenteel ook journalisten in Syrië van apparatuur.


* VVOJ in actie voor Georgische collega’s, 26 juli 2012

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk