Nieuws

Journalistiek-studenten onderzoeken verkiezingen

Hoe gaan media en politici met elkaar om in verkiezingstijd? Dat is de centrale vraag van het gezamenlijke onderzoek van de vier journalistieke opleidingen; de eerste keer dat de vier opleidingen op deze manier samenwerken.
“We bekijken hoe media en politici met elkaar omgaan. Wat wordt er samen afgesproken? Welke keuzes maken ze en hoe komen die tot stand?”, zegt Yael de Haan, senior onderzoeker aan Hogeschool Utrecht.

Het thema van het onderzoek, uitgevoerd door de hogescholen van Utrecht, Tilburg, Zwolle en Ede, sluit aan op de oproep van een aantal prominente onderzoekers om meer transparantie over bestaande afspraken tussen politici en media in verkiezingstijd. Het onderzoek van de vier journalistieke opleidingen is echter onafhankelijk tot stand gekomen.

De Haan: “Het is niet alleen belangrijk dat aankomende journalisten leren artikelen te schrijven en items te maken. Daar hoort ook bij dat ze weten hoe je met gasten omgaat. En hoe je iemand overtuigt om mee te werken aan een onderwerp. Dat zijn zaken waar de opleidingen minder aandacht aan besteden.”

De eerste onderzoeksresultaten worden in het najaar verwacht.

Lees hier meer over het onderzoek.

Gerelateerde artikelen

cafe

Alle startende, jonge en aspirant-onderzoeksjournalisten opgelet! Donderdag 20 juni zal er weer een VVOJ Start Café plaatsvinden.

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk