Nieuws

Journalistiek-studenten onderzoeken verkiezingen

Hoe gaan media en politici met elkaar om in verkiezingstijd? Dat is de centrale vraag van het gezamenlijke onderzoek van de vier journalistieke opleidingen; de eerste keer dat de vier opleidingen op deze manier samenwerken.
“We bekijken hoe media en politici met elkaar omgaan. Wat wordt er samen afgesproken? Welke keuzes maken ze en hoe komen die tot stand?”, zegt Yael de Haan, senior onderzoeker aan Hogeschool Utrecht.

Het thema van het onderzoek, uitgevoerd door de hogescholen van Utrecht, Tilburg, Zwolle en Ede, sluit aan op de oproep van een aantal prominente onderzoekers om meer transparantie over bestaande afspraken tussen politici en media in verkiezingstijd. Het onderzoek van de vier journalistieke opleidingen is echter onafhankelijk tot stand gekomen.

De Haan: “Het is niet alleen belangrijk dat aankomende journalisten leren artikelen te schrijven en items te maken. Daar hoort ook bij dat ze weten hoe je met gasten omgaat. En hoe je iemand overtuigt om mee te werken aan een onderwerp. Dat zijn zaken waar de opleidingen minder aandacht aan besteden.”

De eerste onderzoeksresultaten worden in het najaar verwacht.

Lees hier meer over het onderzoek.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk