Nieuws

Journalistiek-studenten onderzoeken verkiezingen

Hoe gaan media en politici met elkaar om in verkiezingstijd? Dat is de centrale vraag van het gezamenlijke onderzoek van de vier journalistieke opleidingen; de eerste keer dat de vier opleidingen op deze manier samenwerken.
“We bekijken hoe media en politici met elkaar omgaan. Wat wordt er samen afgesproken? Welke keuzes maken ze en hoe komen die tot stand?”, zegt Yael de Haan, senior onderzoeker aan Hogeschool Utrecht.

Het thema van het onderzoek, uitgevoerd door de hogescholen van Utrecht, Tilburg, Zwolle en Ede, sluit aan op de oproep van een aantal prominente onderzoekers om meer transparantie over bestaande afspraken tussen politici en media in verkiezingstijd. Het onderzoek van de vier journalistieke opleidingen is echter onafhankelijk tot stand gekomen.

De Haan: “Het is niet alleen belangrijk dat aankomende journalisten leren artikelen te schrijven en items te maken. Daar hoort ook bij dat ze weten hoe je met gasten omgaat. En hoe je iemand overtuigt om mee te werken aan een onderwerp. Dat zijn zaken waar de opleidingen minder aandacht aan besteden.”

De eerste onderzoeksresultaten worden in het najaar verwacht.

Lees hier meer over het onderzoek.

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk