Nieuws, VVOJ Vereniging

VVOJ in actie voor Georgische collega’s

De VVOJ ondersteunt een geldinzamelingsactie voor Georgische collega’s die onlangs zijn bestolen van al hun apparatuur – computers, opslagmedia, printers en meer.

Onderzoeksjournalist Nino Zuriashvili en een aantal collega’s werden op 22 juli bestolen van al hun apparatuur, vermoedelijk na een politiek gemotiveerde inbraak. Zuriashvili speelde een belangrijke rol tijdens de Rozenrevolutie van 2003, door haar reportages over corrupte berichtgeving van de Georgische staatstelevisie.

‘Al onze camera’s, montage-apparatuur, computers, Macs en PC’s, zijn weggehaald. Ik ben alle informatie kwijt van twee onderzoeksdocumentaires, projecten waar ik sinds maart 2012 aan werk,’ aldus Nadia Naskidashvili, een van de journalisten.

Direct na de inbraak begonnen internationale collega’s van Zuriashvili een inzamelingsactie, zodat ze zo snel mogelijk haar maatschappelijk belangrijke werk kan voortzetten. Namens de VVOJ ondersteunen voorzitter Henk van Ess en directeur Margo Smit de actie.

Van Ess roept alle onderzoeksjournalisten op hun Georgische collega te steunen: “Vele gerespecteerde internationale verslaggevers staan in voor deze journalisten. Ze doen belangrijk werk en hebben onze steun nodig.”

Studio Monitor, het medium waarvoor de journalisten werkten, houdt zich voornamelijk bezig met corruptie en mensenrechten. Onder het verloren gegane materiaal zit ook het onderzoek over de ‘vrienden’ van de huidige premier en minister van binnenlandse zaken.

Op het moment van publicatie van dit artikel was er 805 van de benodigde 5.000 dollar ingezameld. Journalisten kunnen bedragen vanaf 5 dollar per donatie storten.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk