Kenniscentrum, Nieuws

Vlaamse Verhalen

Hoe betrouwbaar is Cryosave, een Vlaams-Nederlands bedrijf dat handelt in de opslag van navelstrengbloed? De Vlaamse onderzoeksjournalist Tom Cochez dook maandenlang in de kwestie, met steun van het Europees Fonds voor de Journalistiek. De Belgische website Apache publiceerde het verhaal. Speciaal voor de VVOJ vertelt Cochez in een column hoe zijn onderzoek tot stand kwam. Leden van de VVOJ die zijn ingelogd, kunnen bovendien reageren op zijn verhaal.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk