Nieuws

Publiceer afspraken met politici

Journalisten moeten hun afspraken met politici publiceren. Daarvoor pleiten een aantal prominente journalisten en de hoofdredacteur van Villemedia, het blad van de NVJ. In de aanloop naar de verkiezingen van september, doet de groep een oproep aan alle Nederlandse journalisten om alle afspraken met politici over interviews te publiceren.

‘De journalistiek is schatplichtig aan het publiek en verantwoording schuldig aan dat publiek,’ aldus de tekst die ook op de website van Villamedia is gepubliceerd.

‘Niet op de laatste plaats als het gaat om politieke berichtgeving in verkiezingstijd. Ondergetekenden pleiten ervoor dat journalisten bij komende onderhandelingen over politieke gesprekken als eerste eis zelf stellen dat – wat er ook afgesproken wordt – eventuele afspraken openbaar moeten zijn.’

De groep journalisten, onder wie Frénk van der Linden en Clairy Polak, schrijven verder dat ‘het publiek in verkiezingstijd een belang heeft. Omdat de eerste loyaliteit van journalisten bij dat publiek zou moeten liggen.’

Benieuwd naar de oproep? Lees de complete tekst hier.

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk