Kenniscentrum, Nieuws

Grote Expertisedag Nieuwe Media

Wat kunnen nieuwe media betekenen voor de journalistiek? Hoe kun je nieuwe media optimaal gebruiken in je werk? Dat en vele andere thema’s staat centraal tijdens de tweede Grote Expertisedag Nieuwe Media. Het seminar, georganiseerd door het Expertisecentrum Journalistiek en de NVJ.

Onder leiding van Jan Bonjer (hoofdredacteur Het Financieele Dagblad) laten Paul Bradshaw (Handbook of Online Journalism: Journalism in a digital age) en Lara Ankersmit (hoofd nieuwe media NOS) hun licht schijnen over mobiel internet, sociale media, en de problemen waar je tegenaanloopt als je informatie uit databases wil halen voor een verhaal.

In het tweede deel van de dag komen Simon Rogers (onder voorbehoud) en Brian Hamman aan het woord. Rogers, jouranlist bij The Guardian, een van de kranten die het meest toonaangevend is op het gebied van datajournalistiek, gaat vertellen hoe zijn krant inspeelt op deze nieuwe tak van de journalistieke sport. Met name datavisualisatie en sociale media komen aan bod.

Brian Hamman (deputy editor van Team Interactive News and Graphics van de New York Times en verantwoordelijk voor de Amerikaanse verkiezingen op de NYT-website) vertelt hoe kranten in de VS de aankomende presidentsverkiezing verslaan. The New York Times heeft in het verleden al bewezen online tools op innovatieve wijze in te zetten en zal dat, zo stelt Hamman, ook de presidentsverkiezingen digitaal verslaan.

Vanzelfsprekend is er ook ruimte om deelnemers aan dit seminar in korte presentaties – 5 tot 10 minuten – een aantal tips te geven over bruikbare journalistieke tools (en nee, dan gaat het niet over Facebook, Twitter en Tumblr).

Aanmelden voor het seminar is nog mogelijk. De kosten zijn 175 euro (of 122,50 euro voor NVJ-leden). Meer informatie en aanmelden kan hier.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk