Nieuws

Het Medialab interviewt datajournalistieke pioniers

Cijfers zijn meestal meningen, leugens, samenvattingen, halve waarheden en daarom zelden een afspiegeling van de werkelijkheid. Journalisten zonder kennis van datajournalistiek doen zichzelf en daarmee de waarheid te kort. Dat is de opvallend eensluidende boodschap van mensen die voor hun beroep nieuws halen uit cijfers. Datajournalistieke pioniers als Andrew Lehren (NYT), Simon Rogers (The Guardian), Paul Bradshaw (Online Journalism Blog), Frédérik Ruys (Nederland van Boven) en Arlen Poort (NRC Handelsblad). Ze zijn geïnterviewd door Het Medialab, een nieuw project van het Stimuleringsfonds voor de Pers en de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Lees meer in het voortgangsverslag van VVOJ’s Medialab hier. En check ook even deze tijdlijn van datajournalistieke boeken, die The Guardian dankbaar overnam van het Medialab.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk