Nieuws

Het Medialab interviewt datajournalistieke pioniers

Cijfers zijn meestal meningen, leugens, samenvattingen, halve waarheden en daarom zelden een afspiegeling van de werkelijkheid. Journalisten zonder kennis van datajournalistiek doen zichzelf en daarmee de waarheid te kort. Dat is de opvallend eensluidende boodschap van mensen die voor hun beroep nieuws halen uit cijfers. Datajournalistieke pioniers als Andrew Lehren (NYT), Simon Rogers (The Guardian), Paul Bradshaw (Online Journalism Blog), Frédérik Ruys (Nederland van Boven) en Arlen Poort (NRC Handelsblad). Ze zijn geïnterviewd door Het Medialab, een nieuw project van het Stimuleringsfonds voor de Pers en de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Lees meer in het voortgangsverslag van VVOJ’s Medialab hier. En check ook even deze tijdlijn van datajournalistieke boeken, die The Guardian dankbaar overnam van het Medialab.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk