Nieuws

Het Medialab interviewt datajournalistieke pioniers

Cijfers zijn meestal meningen, leugens, samenvattingen, halve waarheden en daarom zelden een afspiegeling van de werkelijkheid. Journalisten zonder kennis van datajournalistiek doen zichzelf en daarmee de waarheid te kort. Dat is de opvallend eensluidende boodschap van mensen die voor hun beroep nieuws halen uit cijfers. Datajournalistieke pioniers als Andrew Lehren (NYT), Simon Rogers (The Guardian), Paul Bradshaw (Online Journalism Blog), Frédérik Ruys (Nederland van Boven) en Arlen Poort (NRC Handelsblad). Ze zijn geïnterviewd door Het Medialab, een nieuw project van het Stimuleringsfonds voor de Pers en de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Lees meer in het voortgangsverslag van VVOJ’s Medialab hier. En check ook even deze tijdlijn van datajournalistieke boeken, die The Guardian dankbaar overnam van het Medialab.

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk