Nieuws

‘Open source’ Data Journalism Handbook verschenen

Ontstaan tijdens een MozFest 2011-bijeenkomst in Londen, daarna uitgewerkt en aangevuld door een keur aan journalisten, experts en andere betrokkenen: The Data Journalism Handbook heeft onlangs het licht gezien. Het bevat voorbeelden en praktijkverhalen over het gebruik van datajournalistiek voor redactionele publicaties, en daarnaast wordt er ingegaan op het vinden, begrijpen en visualiseren van gegevens. Het ‘open source’ handboek is gratis online te lezen, en komt binnenkort ook in old-school analoge vorm beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk