Nieuws

Tegels 2011 uitgereikt

Met de onthullingen over de makkelijk afluisterbare voicemails van politici heeft de redactie van EenVandaag De Tegel 2011 in de categorie Nieuws gewonnen. In de categorie Onderzoek ging de prijs naar Natalie Righton die voor de Volkskrant de politietrainingsmissie in Afghanistan onder de loep nam. Andere winnaars waren onder andere Geertjan Lassche (twee keer: achtergrond en publieksprijs) en Camil Driessen (talent). De Tegels werden maandagavond 16 april uitgereikt in het Lucent Danstheater in Den Haag. Verslaggever Sander ‘t Sas vertelde vorig jaar september in het VVOJ Café over het voicemailonderzoek.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk