Kenniscentrum, Woo

Wobben valt best mee

Van gerucht op een feestje, tot steeds sterker vermoeden, tot WOB-verzoek en
scoop. Judith Moerman laat zien hoe je de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB)
in de praktijk kunt gebruiken. Moeilijk? Nee hoor, die WOB is gewoon
gereedschap. En jij kunt daarmee werken. Ook als je geen jurist bent, maar
een doodgewone verslaggever of redacteur.
Een echt praktijkverhaal, zelfs het tuingereedschap uit de schuur gaat mee
om het verhaal zo duidelijk mogelijk uit de doeken te doen. Na deze workshop
kun jij een WOB-verzoek opstellen en heb je er een handig stuk journalistiek
gereedschap bij.

Docent: Judith Moerman

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk