Kenniscentrum, Nieuws, Woo

Vakgenoten helpen elkaar bij onderzoek

Ben je op zoek naar peer-to-peer hulp voor je onderzoek? Help Me Investigate, een bekroond blog van een groep onderzoeksjournalisten, wil vakgenoten helpen bij het opzetten en uitvoeren van hun onderzoek.

Je kunt er onder andere video’s vinden waarin specialisten uitleggen hoe je een onderzoek over bijvoorbeeld de gezondheidszorg kunt opzetten: waar vind je bepaalde gegevens en hoe kun je databases gebruiken die tot je beschikking staan? Ook het gebruik van de Wob bij onderzoek krijgt aandacht.

Dat de website, opgezet in 2009, is gericht op journalistieke methodologie, straalt er helaas wel van af: met zijn felgele kleurstelling is er duidelijk niet of nauwelijks aandacht besteed aan de vormgeving van deze website. Niettemin kreeg Help Me Investigate twee jaar terug de Best Investigation-prijs van Talk About Local/Guardian Local. De website wil name methoden en technieken uitleggen over thema’s als gezondheidszorg, onderwijs en lokale overheden.

Ook meedoen aan dit project? Mail dan naar paul@helpmeinvestigate.com

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk