Nieuws

Mediacafé Gent: Nieuws, dat verzin je niet

Mediacafé nr 9 op 10 maart in Gent bood een boeiende kijk achter de schermen van een redactie met een inleiding van Nederlands journalist en schrijver Karel van den Berg (Nieuws, dat verzin je niet), en een gesprek met Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer). Klik verder voor een sfeerimpressie van Mind the Book en de inleiding van Karel van den Berg.

Lees hier de inleiding die Karel van den Berg heeft uitgesproken tijdens het Mediacafé: Nieuws dat verzin je niet.

 

Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, schreef in een manifest dat eind september verscheen in het Nederlandse opinieweekblad, dat de mediasector naast een financiële crisis ook kampt met een inhoudelijke crisis. Die crisis wordt wel versterkt door het financieel zware weer, maar – en dit is belangrijk – staat daar ook gedeeltelijk los van. Wordt het falen van de journalistiek louter en alleen veroorzaakt door de opkomst van het internet en het wegblijven van lezers en adverteerders?

Zou het kunnen dat de crisis fundamenteler en existentiëler is? Wordt er nog echt nieuws gemaakt, wordt er nog naar gezocht, wordt het nog opgegraven? Er zijn veel mensen, bedrijven en organisaties die het nieuws willen halen; de grens is vervaagd tussen wat écht nieuws is en wat al werd voorgebakken. Het maakt niet uit of een bericht nog betekenisvol is, als het maar ‘nieuwswaardig’ is. Denk maar aan de onnavolgbare stroom van nieuwsfeiten rond de politieke crisis in België of de onhaalbare voorstellen die Wilders oppert en die – telkens weer – nieuws zijn.

Hoe zit het eigenlijk met creativiteit, een kwaliteit die vaak van journalisten wordt gevraagd en in hetzelfde rijtje staat als nieuwsgierigheid, een kritische kijk, algemene ontwikkeling en taalgevoel. Gaat het om de journalist, een inspirerende chef, de bedrijfscultuur of teamgeest? Kun je meer en betere ideeën halen uit dezelfde journalisten, dezelfde redacties? Is er in de weekbladen van De Standaard en De Morgen meer ruimte voor ‘beter’ nieuws? Hoe zal de opinieweekbladenmarkt evolueren in Vlaanderen?

Mediacafé nr 9 op 10 maart, 16.30 uur in Gent biedt een boeiende kijk achter de schermen van een redactie met een inleiding van Nederlands journalist en schrijver Karel van den Berg (Nieuws, dat verzin je niet), en een gesprek met Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer), Wouter Verschelden (hoofdredacteur De Morgen) en Piet Piryns (Knack). Moderator van dienst is Lisbeth Imbo. Alle info vind je bij het Fonds Pascal Decroos en bij deBuren.

Het Mediacafé vindt plaats tijdens Mind The Book – van 9 tot en met 11 maart in Kunstencentrum Vooruit in Gent.

Gerelateerde artikelen

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk