Nieuws

Mediacafé Gent: Nieuws, dat verzin je niet

Mediacafé nr 9 op 10 maart in Gent bood een boeiende kijk achter de schermen van een redactie met een inleiding van Nederlands journalist en schrijver Karel van den Berg (Nieuws, dat verzin je niet), en een gesprek met Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer). Klik verder voor een sfeerimpressie van Mind the Book en de inleiding van Karel van den Berg.

Lees hier de inleiding die Karel van den Berg heeft uitgesproken tijdens het Mediacafé: Nieuws dat verzin je niet.

 

Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, schreef in een manifest dat eind september verscheen in het Nederlandse opinieweekblad, dat de mediasector naast een financiële crisis ook kampt met een inhoudelijke crisis. Die crisis wordt wel versterkt door het financieel zware weer, maar – en dit is belangrijk – staat daar ook gedeeltelijk los van. Wordt het falen van de journalistiek louter en alleen veroorzaakt door de opkomst van het internet en het wegblijven van lezers en adverteerders?

Zou het kunnen dat de crisis fundamenteler en existentiëler is? Wordt er nog echt nieuws gemaakt, wordt er nog naar gezocht, wordt het nog opgegraven? Er zijn veel mensen, bedrijven en organisaties die het nieuws willen halen; de grens is vervaagd tussen wat écht nieuws is en wat al werd voorgebakken. Het maakt niet uit of een bericht nog betekenisvol is, als het maar ‘nieuwswaardig’ is. Denk maar aan de onnavolgbare stroom van nieuwsfeiten rond de politieke crisis in België of de onhaalbare voorstellen die Wilders oppert en die – telkens weer – nieuws zijn.

Hoe zit het eigenlijk met creativiteit, een kwaliteit die vaak van journalisten wordt gevraagd en in hetzelfde rijtje staat als nieuwsgierigheid, een kritische kijk, algemene ontwikkeling en taalgevoel. Gaat het om de journalist, een inspirerende chef, de bedrijfscultuur of teamgeest? Kun je meer en betere ideeën halen uit dezelfde journalisten, dezelfde redacties? Is er in de weekbladen van De Standaard en De Morgen meer ruimte voor ‘beter’ nieuws? Hoe zal de opinieweekbladenmarkt evolueren in Vlaanderen?

Mediacafé nr 9 op 10 maart, 16.30 uur in Gent biedt een boeiende kijk achter de schermen van een redactie met een inleiding van Nederlands journalist en schrijver Karel van den Berg (Nieuws, dat verzin je niet), en een gesprek met Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer), Wouter Verschelden (hoofdredacteur De Morgen) en Piet Piryns (Knack). Moderator van dienst is Lisbeth Imbo. Alle info vind je bij het Fonds Pascal Decroos en bij deBuren.

Het Mediacafé vindt plaats tijdens Mind The Book – van 9 tot en met 11 maart in Kunstencentrum Vooruit in Gent.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk