Nieuws

VVOJ viert 10-jarig bestaan

De Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) bestaat vandaag, 26 februari 2012, precies tien jaar. De Vlaams-Nederlandse vereniging, die zich inzet voor de onderzoeksjournalistiek, werd in 2002 opgericht door een kleine maar zeer gemotiveerde groep journalisten. In de tien jaar van haar bestaan heeft de VVOJ jaarlijks een conferentie georganiseerd, talloze trainingen en cursussen gerealiseerd of in elk geval gesteund.

Tijdens de jaarlijkse conferentie komen gemiddeld zo’n 250-300 vakgenoten bij elkaar voor trainingen, workshops, maar ook de uitreiking van De Loep, de VVOJ prijs voor de beste publicaties op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Een tweede hoogtepunt dat traditioneel op de conferentie plaatsvindt, is de presentatie van het Jaarboek, een bundel met de spraakmakende onderzoeksjournalistieke publicaties. Het boek is gratis voor leden, maar ook te koop voor het brede publiek.

De vereniging, die momenteel 605 leden heeft, organiseert iedere zes weken een speciaal VVOJ Café, debatavonden die waar steeds een ander journalistiek thema wordt besproken. De avonden zijn zo populair onder vakgenoten dat ze met grote regelmaat overboekt zijn. Het komende café op 5 maart a.s., zal gaan over samenwerking tussen Nederlandse en Afrikaanse onderzoeksjournalisten.

Op 16 en 17 november 2012 viert de VVOJ haar tienjarig jubileum op grootse wijze met een speciaal internationale conferentie. Het grootste jaarlijkse evenement voor onderzoeksjournalisten in Vlaanderen en Nederland is dan te gast op de Plantijn Hogeschool.

Meer weten over de VVOJ of lid worden?
Lees alles over de vereniging hier.
En lees hier meer over de jaarlijkse conferentie, de cafés, De Loep, de tweede conferentie lokale uitzoekjournalistiek, en de komende trainingsdag voor jonge journalisten.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk