Nieuws

Survey: hoe zien Nederlandse onderzoeksjournalisten hun ‘rol’?

Hoe zien Nederlandse onderzoeksjournalisten hun journalistieke rol in de maatschappij? Dat is de vraag die centraal staat in het afstudeeronderzoek van Inger de Bruin, masterstudent Journalistiek & Media aan de Universiteit van Amsterdam. Het afstudeeronderzoek bestaat uit een online survey onder zoveel mogelijk Nederlandse onderzoeksjournalisten. Graag willen we je oproepen deze survey in te vullen.

Achtergrond
De survey die je hieronder aantreft is gebaseerd op The American Journalist Survey (pdf) van de Amerikaanse wetenschappers David Weaver en Cleve Wilhoit (Indiana University). Sinds 1982 houden zij deze survey iedere tien jaar onder duizenden Amerikaanse journalisten. De survey levert – buiten een demografische schets van de journalistenpopulatie – een schat aan kennis op over hoe journalisten omgaan met ethische dilemma’s, hoe ze tegen hun publiek aankijken en hoe ze hun journalistieke rol zien in de maatschappij. Dit afstudeeronderzoek richt zich met name op het laatste aspect, ook wel ‘rolpercepties’ genoemd.

Aanleiding voor het onderzoek
In 2002 en 2010 (pdf) werd er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar rolpercepties van Nederlandse journalisten. Deze studies lieten zien dat Nederlandse journalisten niet erg warm lopen voor onderzoeksjournalistiek – veel minder dan Engelse of Amerikaanse journalisten. De overheid, grote bedrijven en publieke personen worden gretig bekritiseerd, maar wanneer het aankomt op het doen van onderzoek lijken Nederlandse journalisten af te haken. Dit roept de vraag op hoe het gesteld is met de rolpercepties van Nederlandse onderzoeksjournalisten. Zien zij hun journalistieke rol in de maatschappij anders dan ‘gewone’ journalisten?

Praktische informatie
Het invullen van de survey neemt ongeveer 10 minuten in beslag. Je vult de vragenlijst volledig anoniem in. De survey richt zich uitsluitend op onderzoeksjournalisten die met name werkzaam zijn in Nederland. De uitkomsten worden verwerkt in een publicatie. Als je deze publicatie wilt ontvangen dan kun je aan het einde van de vragenlijst je mailadres invullen. Je mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden. De publicatie zal ook beschikbaar worden via de VVOJ-website.

Klik HIER om deel te nemen aan de online survey!

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk