Nieuws

Survey: hoe zien Nederlandse onderzoeksjournalisten hun ‘rol’?

Hoe zien Nederlandse onderzoeksjournalisten hun journalistieke rol in de maatschappij? Dat is de vraag die centraal staat in het afstudeeronderzoek van Inger de Bruin, masterstudent Journalistiek & Media aan de Universiteit van Amsterdam. Het afstudeeronderzoek bestaat uit een online survey onder zoveel mogelijk Nederlandse onderzoeksjournalisten. Graag willen we je oproepen deze survey in te vullen.

Achtergrond
De survey die je hieronder aantreft is gebaseerd op The American Journalist Survey (pdf) van de Amerikaanse wetenschappers David Weaver en Cleve Wilhoit (Indiana University). Sinds 1982 houden zij deze survey iedere tien jaar onder duizenden Amerikaanse journalisten. De survey levert – buiten een demografische schets van de journalistenpopulatie – een schat aan kennis op over hoe journalisten omgaan met ethische dilemma’s, hoe ze tegen hun publiek aankijken en hoe ze hun journalistieke rol zien in de maatschappij. Dit afstudeeronderzoek richt zich met name op het laatste aspect, ook wel ‘rolpercepties’ genoemd.

Aanleiding voor het onderzoek
In 2002 en 2010 (pdf) werd er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar rolpercepties van Nederlandse journalisten. Deze studies lieten zien dat Nederlandse journalisten niet erg warm lopen voor onderzoeksjournalistiek – veel minder dan Engelse of Amerikaanse journalisten. De overheid, grote bedrijven en publieke personen worden gretig bekritiseerd, maar wanneer het aankomt op het doen van onderzoek lijken Nederlandse journalisten af te haken. Dit roept de vraag op hoe het gesteld is met de rolpercepties van Nederlandse onderzoeksjournalisten. Zien zij hun journalistieke rol in de maatschappij anders dan ‘gewone’ journalisten?

Praktische informatie
Het invullen van de survey neemt ongeveer 10 minuten in beslag. Je vult de vragenlijst volledig anoniem in. De survey richt zich uitsluitend op onderzoeksjournalisten die met name werkzaam zijn in Nederland. De uitkomsten worden verwerkt in een publicatie. Als je deze publicatie wilt ontvangen dan kun je aan het einde van de vragenlijst je mailadres invullen. Je mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden. De publicatie zal ook beschikbaar worden via de VVOJ-website.

Klik HIER om deel te nemen aan de online survey!

Gerelateerde artikelen

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. Neem deel op 27 mei 2024 om 20.00 via Google Meet. Jouw aanwezigheid en betrokkenheid zijn belangrijk voor de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk