Nieuws

NOS-journalisten schenken VVOJ hun nominatie-geld

NOS-journalisten Rinke van den Brink en Hanneke de Jong schenken duizend euro aan de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Van den Brink en De Jonge kregen de duizend euro omdat ze één van de vijf genomineerden waren voor de Pfizer Persprijs 2011. Manon Blaas en Jos van Dongen zijn met de tv-uitzending ‘Opnieuw antibiotica alarm’ van Zembla uitgeroepen tot winnaar.

Van den Brink en De Jong hadden de nominatie verdiend met hun serie reportages over misstanden in het Rotterdamse Maasstadziekenhuis. Van den Brink en De Jonge brachten medio vorig jaar boven water dat het ziekenhuis niet tijdig had ingegrepen na de uitbraak van de levensbedreigende Klebsiella-bacterie.

De Persprijs van geneesmiddelenfabrikant Pfizer is bedoeld voor journalisten die in publieksmedia aandacht hebben besteed aan infectieziekten of verwante onderwerpen.

Winnaars Manon Blaas en Jos van Dongen waren verheugd met de prijs voor hun uitzending: “Het is heel belangrijk dat er nog goede onderzoeksjournalistiek in Nederland kan plaatsvinden, en dat dit ook door deze jury wordt gewaardeerd.”

Ze doneren hun prijzengeld aan huisarts Hans van der Linde, die door de Staat is gedagvaard omdat hij uitlatingen over belangenverstrengeling weigert terug te nemen.

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk