Nieuws

NOS-journalisten schenken VVOJ hun nominatie-geld

NOS-journalisten Rinke van den Brink en Hanneke de Jong schenken duizend euro aan de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Van den Brink en De Jonge kregen de duizend euro omdat ze één van de vijf genomineerden waren voor de Pfizer Persprijs 2011. Manon Blaas en Jos van Dongen zijn met de tv-uitzending ‘Opnieuw antibiotica alarm’ van Zembla uitgeroepen tot winnaar.

Van den Brink en De Jong hadden de nominatie verdiend met hun serie reportages over misstanden in het Rotterdamse Maasstadziekenhuis. Van den Brink en De Jonge brachten medio vorig jaar boven water dat het ziekenhuis niet tijdig had ingegrepen na de uitbraak van de levensbedreigende Klebsiella-bacterie.

De Persprijs van geneesmiddelenfabrikant Pfizer is bedoeld voor journalisten die in publieksmedia aandacht hebben besteed aan infectieziekten of verwante onderwerpen.

Winnaars Manon Blaas en Jos van Dongen waren verheugd met de prijs voor hun uitzending: “Het is heel belangrijk dat er nog goede onderzoeksjournalistiek in Nederland kan plaatsvinden, en dat dit ook door deze jury wordt gewaardeerd.”

Ze doneren hun prijzengeld aan huisarts Hans van der Linde, die door de Staat is gedagvaard omdat hij uitlatingen over belangenverstrengeling weigert terug te nemen.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk