Kenniscentrum, Nieuws, VVOJ Jongeren, Woo

Nieuwe trainingsdag voor jonge journalisten

Voor veel jonge journalisten is het een droom om onderzoeksjournalist te worden. Uren spitten in archieven, interviews in donkere parkeergarages en uiteindelijk een scoop. Maar hoe begin je daaraan? Daarom organiseert de VVOJ op zaterdag 24 maart voor de derde keer een trainingsdag voor jonge journalisten. Deze seminars zijn bedoeld voor studenten journalistiek in de eindfase, of junior journalisten die onlangs afstudeerden en maximaal 30 jaar zijn. UPDATE 22-2: de belangstelling is groot, wie zich nu opgeeft wordt op een wachtlijst geplaatst.

Zaterdag 24 maart 2012, vanaf 9.30 (inclusief diner)

Onderdelen
– zoeken in archieven
– zoeken op het web
– de wet openbaarheid bestuur
– informatie verwerken
– interviewen voor onderzoeksjournalisten

Programma
9.00 –  9.30                Inloop
9.30 – 10.00              Opening: Margo Smit (VVOJ)
10.00 – 12.00            Interviewen en netwerken: Hetty Nietsch (Zembla)
13.00 – 15.00            Aan de slag met de WOB: Roger Vleugels (RTL)
15.00 – 17.00            Datajournalistiek: Hille van der Kaa (UvT)
17.00 – 18.00            Onderzoek in de praktijk: Siebe Sietsma (RTL)

Kosten
Voor deze trainingsdag vragen we een eigen bijdrage van 35 euro (inclusief lunch en diner).

Locatie
De training wordt gehouden in het gebouw van RTL Nederland, dat is ongeveer tien minuten lopen van station Hilversum Noord.

Aanmelden
Stuur voor 9 maart een mailtje naar VVOJ Jongeren. Vermeld daarin naam, leeftijd, telefoonnummer, of je VVOJ-lid bent en aan welke opleiding je studeert of gestudeerd hebt (en evt. wat je nu doet).

We hebben plaats voor maximaal 25 deelnemers. Ben je VVOJ-lid? Dan krijg je voorrang. Verder geldt wie het eerst komt. (Klik hier voor informatie over het VVOJ-lidmaatschap en de mogelijkheden voor studenten)

Meer informatie
Voor meer informatie, mail naar jongeren@vvoj.org of bel met Paul Schram 06 52 15 60 46 (liefst buiten kantooruren)

Meer informatie over de VVOJ-activiteiten voor jonge journalisten vind je hier.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk