Nieuws

Metajournalistiek haalt voorlichter uit de schaduw

Metajournalistiek: laten zien hoe belanghebbenden proberen om een journalistieke publicatie te beïnvloeden, bijvoorbeeld door het optreden van een voorlichter tijdens een interview te belichten. De mechanismen achter de schermen, zoals het getouwtrek tussen voorlichters en journalisten, kunnen namelijk een relevant onderdeel van de berichtgeving zijn. Mirjam Prenger en Leendert van der Valk (‘Gevaarlijk Spel‘) gaan op De Nieuwe Reporter dieper in op metajournalistiek als instrument. Gerelateerd leesvoer: het verslag van de workshop ‘Spin, pr en de onderzoeksjournalistiek’ tijdens de afgelopen VVOJ Conferentie.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk