Nieuws

Metajournalistiek haalt voorlichter uit de schaduw

Metajournalistiek: laten zien hoe belanghebbenden proberen om een journalistieke publicatie te beïnvloeden, bijvoorbeeld door het optreden van een voorlichter tijdens een interview te belichten. De mechanismen achter de schermen, zoals het getouwtrek tussen voorlichters en journalisten, kunnen namelijk een relevant onderdeel van de berichtgeving zijn. Mirjam Prenger en Leendert van der Valk (‘Gevaarlijk Spel‘) gaan op De Nieuwe Reporter dieper in op metajournalistiek als instrument. Gerelateerd leesvoer: het verslag van de workshop ‘Spin, pr en de onderzoeksjournalistiek’ tijdens de afgelopen VVOJ Conferentie.

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk