Nieuws

Metajournalistiek haalt voorlichter uit de schaduw

Metajournalistiek: laten zien hoe belanghebbenden proberen om een journalistieke publicatie te beïnvloeden, bijvoorbeeld door het optreden van een voorlichter tijdens een interview te belichten. De mechanismen achter de schermen, zoals het getouwtrek tussen voorlichters en journalisten, kunnen namelijk een relevant onderdeel van de berichtgeving zijn. Mirjam Prenger en Leendert van der Valk (‘Gevaarlijk Spel‘) gaan op De Nieuwe Reporter dieper in op metajournalistiek als instrument. Gerelateerd leesvoer: het verslag van de workshop ‘Spin, pr en de onderzoeksjournalistiek’ tijdens de afgelopen VVOJ Conferentie.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk