Kenniscentrum, Nieuws

Datajournalistiek is hot

Datajournalistiek is hot in de hedendaagse journalistiek. De Amerikaanse en Indische overheid hebben onlangs een nieuwe website gelanceerd waarop ze overheidsdocumenten publiceren. Door zoveel mogelijk informatie van de overheid voor iedereen toegankelijk te maken, willen de beide landen de bestuurlijke transparantie maximaliseren.

Het open source formaat waarin de website is opgezet, moet andere landen motiveren om hetzelfde te doen met hun overheidsdocumenten. Het project moet al in het begin van 2012 een volwaardig Open Government Platform (OGPL) zijn.

Ook in Nederland wordt datajournalistiek steeds belangrijker. Op 12 december vindt er aan de Hogeschool Utrecht een speciale avond plaats over datajournalistiek. En de website Datadriven Journalism publiceerde onlangs een artikel over de manier waarop persbureau Nu.nl zich bezighoudt met datajournalistiek.

De VVOJ is onlangs begonnen met de eerste voorbereidingen van haar eigen Medialab, waarvoor de vereniging een subsidie van 50.000 euro kreeg van het Stimuleringsfonds van de Pers.

Het Medialab wordt de centrale plek binnen dat Kenniscentrum waar vakgenoten complexe journalistieke verhalen vergaren, verwerken, visualiseren en presenteren op tal van nieuwe platforms, zoals het web, tablet computer en de mobiele telefoon.

Door zo’n groot scala aan innovatief gepresenteerde verhalen tezamen in één Medialab te plaatsen, kunnen collega’s van elkaar leren, is het idee.

Het is de bedoeling dat het Medialab in de loop van 2012 online komt, en een van de belangrijkste portals in Nederland en Vlaanderen gaat worden voor professionele journalisten die zich met datajournalistiek bezighouden.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk