Kenniscentrum, Nieuws

Datajournalistiek is hot

Datajournalistiek is hot in de hedendaagse journalistiek. De Amerikaanse en Indische overheid hebben onlangs een nieuwe website gelanceerd waarop ze overheidsdocumenten publiceren. Door zoveel mogelijk informatie van de overheid voor iedereen toegankelijk te maken, willen de beide landen de bestuurlijke transparantie maximaliseren.

Het open source formaat waarin de website is opgezet, moet andere landen motiveren om hetzelfde te doen met hun overheidsdocumenten. Het project moet al in het begin van 2012 een volwaardig Open Government Platform (OGPL) zijn.

Ook in Nederland wordt datajournalistiek steeds belangrijker. Op 12 december vindt er aan de Hogeschool Utrecht een speciale avond plaats over datajournalistiek. En de website Datadriven Journalism publiceerde onlangs een artikel over de manier waarop persbureau Nu.nl zich bezighoudt met datajournalistiek.

De VVOJ is onlangs begonnen met de eerste voorbereidingen van haar eigen Medialab, waarvoor de vereniging een subsidie van 50.000 euro kreeg van het Stimuleringsfonds van de Pers.

Het Medialab wordt de centrale plek binnen dat Kenniscentrum waar vakgenoten complexe journalistieke verhalen vergaren, verwerken, visualiseren en presenteren op tal van nieuwe platforms, zoals het web, tablet computer en de mobiele telefoon.

Door zo’n groot scala aan innovatief gepresenteerde verhalen tezamen in één Medialab te plaatsen, kunnen collega’s van elkaar leren, is het idee.

Het is de bedoeling dat het Medialab in de loop van 2012 online komt, en een van de belangrijkste portals in Nederland en Vlaanderen gaat worden voor professionele journalisten die zich met datajournalistiek bezighouden.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk