Kenniscentrum, Nieuws

Datajournalistiek is hot

Datajournalistiek is hot in de hedendaagse journalistiek. De Amerikaanse en Indische overheid hebben onlangs een nieuwe website gelanceerd waarop ze overheidsdocumenten publiceren. Door zoveel mogelijk informatie van de overheid voor iedereen toegankelijk te maken, willen de beide landen de bestuurlijke transparantie maximaliseren.

Het open source formaat waarin de website is opgezet, moet andere landen motiveren om hetzelfde te doen met hun overheidsdocumenten. Het project moet al in het begin van 2012 een volwaardig Open Government Platform (OGPL) zijn.

Ook in Nederland wordt datajournalistiek steeds belangrijker. Op 12 december vindt er aan de Hogeschool Utrecht een speciale avond plaats over datajournalistiek. En de website Datadriven Journalism publiceerde onlangs een artikel over de manier waarop persbureau Nu.nl zich bezighoudt met datajournalistiek.

De VVOJ is onlangs begonnen met de eerste voorbereidingen van haar eigen Medialab, waarvoor de vereniging een subsidie van 50.000 euro kreeg van het Stimuleringsfonds van de Pers.

Het Medialab wordt de centrale plek binnen dat Kenniscentrum waar vakgenoten complexe journalistieke verhalen vergaren, verwerken, visualiseren en presenteren op tal van nieuwe platforms, zoals het web, tablet computer en de mobiele telefoon.

Door zo’n groot scala aan innovatief gepresenteerde verhalen tezamen in één Medialab te plaatsen, kunnen collega’s van elkaar leren, is het idee.

Het is de bedoeling dat het Medialab in de loop van 2012 online komt, en een van de belangrijkste portals in Nederland en Vlaanderen gaat worden voor professionele journalisten die zich met datajournalistiek bezighouden.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk