Conferentie, Kenniscentrum

VVOJ2011 verslag: Zoeken 2011. Meer winnaars dan verliezers

Datum: vrijdag 18 november 2011
Tijd: 14:00-15:15 uur
Spreker: Michaël Opgenhaffen
Aantal deelnemers: 25

Verslag: Hoessein Sabir

Nederlanders zijn slecht in Googelen, zo begon Michaël Opgenhaffen, lector en onderzoeker op het gebied van online journalistiek en nieuwe media zijn lezing bij de VVOJ conferentie in Eindhoven. Aan het einde van de workshop bleek ook waarom we zo slecht zijn in het opzoeken van materiaal op het internet. De gastspreker begon met het analyseren van Google en hoe je daar het beste je zoek resultaten kan verkleinen.

‘Mensen hebben vaak de neiging om woorden in te typen en zo de machine los te laten. Het is veel beter om de zoekvraag te verfijnen’, vertelt Michaël Opgenhaffen.

Het is uiteraard veel makkelijker werken als je in plaats van een miljoen hits maar honderd hebt. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld Google Advance kun je veel sneller dingen opzoeken.

‘Probeer al die knopjes uit bij Google advance, zo kun je het snelst en makkelijkst iets leren’, vertelt de gastspreker.

Mocht je op zoek zijn naar iemand die je iets meer kan vertellen over een kwestie die bij veel mensen gevoelig ligt en waar hij ook mee te maken heeft. Probeer dan onder het knopje Blogs bij Google dingen op te zoeken. Mensen zetten namelijk hun persoonlijke verhalen vaker op blogs.

Mocht je als journalist dringend op zoek zijn naar een getuige van een bepaalde gebeurtenis. Dan kan dit heel gemakkelijk via Facebook of Twitter vertelt de Lector. Maar het is uiterst belangrijk volgens hem om je te verplaatsen in die persoon die je zoekt.

Hoe zou jij je tweet formuleren mocht je getuige zijn van een spectaculaire gebeurtenis?

Naast Twitter en Facebook zijn er ook andere sites waar je goed naar experts kan zoeken. locafollow.com is onderdeel van Twitter en hier kun je heel makkelijk mensen opzoeken. Een van de sites die veel indruk maakte op de deelnemers is wolframalpha.com.

Deze site is vooral heel handig als je opzoek bent naar statistieken of allerlei dingen wilt vergelijken. Als je wil weten wat voor weer het was op een bepaalde dag dan kan deze site dit ook voor je uitzoeken bijna tot vijftig jaar terug.

Er waren zo veel handige tips en tricks de revue gepasseerd waar je dagelijks mee te maken krijgt. Zo’n workshop zou verplichte kost moeten zijn op alle redacties.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk