Conferentie, Kenniscentrum

VVOJ2011 verslag: van publiek naar collega, managerstrack

Datum: 18 november 2011
Tijd: 14:00:15:15 uur
Sprekers: Henk van Ess en Bob van ’t Klooster
Moderator: Piet Depuydt (De Tijd)
Aantal deelnemers: 35

Verslag: Stef Meijers

Laat mensen mee participeren in een journalistiek project en kijk wat er uit komt. Dat is, simpel gezegd, het idee achter crowdsourcing. Maar hoe maak je nu optimaal gebruik van je lezer, kijker of luisteraar?

Onderzoeksjournalist Henk van Ess en oprichter van het crowdfunding-project Nieuwspost Bob van ’t Klooster proberen in deze workshop hier antwoord op te geven.

Volgens van Ess, die zelf een aantal projecten op dit gebied heeft opgezet, is het eerst zaak om te achterhalen wat crowdsourcing nu precies is. Al snel blijkt dit lastiger te zijn dan het lijkt.

Van Ess: ‘Het komt erop neer dat het publiek wordt gevraagd om een bepaald probleem op te lossen. Neem nou de Engelse krant The Guardian. Zij krijgen bakken met informatie binnen over de declaraties van Engelse ministers. Zelf hebben ze niet genoeg mankracht om al deze bonnetjes door te spitten, dus vragen ze via de website het publiek om mee te helpen.’

Nog een paar voorbeelden volgen en al snel blijkt dat crowdsourcing-projecten in alle soorten en maten bestaan. Helaas zijn er, volgens van Ess, nog veel projecten die voortijdig sneuvelen. Daarom geeft hij tips om de aanwezigen verder te helpen met het opzetten van dergelijke plannen.

‘Ten eerste moet je geduldig zijn. Lanceer het project pas als het goed is. Kies daarnaast een thema met continuïteit. Hiermee bedoel ik dat het onderwerp niet na een korte periode uit de wereld is, maar dat het voor langere tijd interessant blijft. Verder is het belangrijk dat je journalistieke technieken gebruikt om het publiek zelf naar je toe te halen. Hiermee creëer je een kleine gemeenschap en de rest komt uiteindelijk vanzelf wel’, aldus de onderzoeksjournalist.

Ook geeft hij aan dat de themakeuze een cruciale rol speelt bij de slagingskans van een crowdsourcing-project. Zo moet een onderwerp voor veel reuring zorgen.

Van Ess: ‘Mensen doen alleen mee als er de wil is om mee te doen. Belangrijke thema’s die het bijvoorbeeld goed doen, zijn het weer, politiek en ethische zaken.’

Met deze laatste tips hoopt hij de aanwezigen op weg geholpen te hebben om te gaan crowdsourcen, iets waarop Van ’t Klooster makkelijk kan inhaken met zijn crowdfunding-project Nieuwspost.

Nieuwspost is een website waar mensen geld kunnen doneren om bepaalde journalistieke projecten uit te laten voeren. Van ’t Klooster zijn visie is dat onderzoeksjournalistiek in deze tijd ontzettend duur is, waardoor veel potentiële verhalen verloren gaan.

Ruim tien projecten staan er nu op de website klaar om door ‘gewone’ mensen gefinancierd te worden. Enkele projecten hebben het streefbedrag gehaald en zijn ook daadwerkelijk uitgevoerd, maar dit is geen makkelijke klus.

‘Het is hard werken om het tot een succes te maken’, geeft Van ’t Klooster toe. ‘Het is lastig om een grote ‘crowd’ te vinden, maar door middel van mond-tot-mond reclame kom je een heel eind.’

Wederom is het hierbij belangrijk om een onderwerp te kiezen waarover veel mensen een mening hebben.

‘Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Brenno de Winter met zijn onderzoek naar de OV-chipkaart. Dit project was binnen een uur gefinancierd. Als het veel mensen aanspreekt, is het kennelijk een ‘trigger’ om te doneren’, aldus de man achter Nieuwspost.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk