Conferentie

VVOJ2011 verslag: Storytelling op de i-pad

Datum: zaterdag 19 november 2011
Tijd: 10:45–12:00 uur
Sprekers: Marije Meerman en Gerko Wessel (VPRO ‘Tegenlicht’)
Moderator: Erik van Heeswijk

Verslag: Monique Brandalise-Hollerman

Voor programmamakers is de stap naar multimedia best groot. Een nieuw werkveld ontdekken met veel technische snufjes waar extra expertise voor nodig is.

VPRO-Tegenlicht waagde de stap omdat zij zagen dat er meer mogelijkheden waren voor hun documentaire ‘Money & Speed: insight the black box’.

Marije Meerman legt stap voor stap uit hoe zij een App voor het programma gemaakt hebben en welke ideeën daarachter zaten.

‘Het heeft heel veel tijd gekost om alles zelf uit te vinden. We hadden zo veel ideeën, maar moesten dan van de technische jongens horen dat het soms niet uitvoerbaar was. Op basis van Story-boards hebben we elkaar laten zien wat we wilden en zijn we er samen uit gekomen.’

Een verhaal hoeft niet meer alleen als film afgespeeld te worden. Met foto’s en afbeeldingen kun je het verhaal als het ware in stukjes knippen. De kijker beslist waar hij begint met kijken en heeft de optie om extra informatie te krijgen zonder dat hij het programma verlaat.

Waar je op een website steeds verder door kan linken naar andere en nieuwe pagina’s, is hier bewust gekozen om het geheel af te bakenen. Dit om de gebruiker niet te veel af te leiden en het onderwerp helder te houden.

Tijdens de Dutch Design Awards, afgelopen oktober, heeft Money & Speed de prijs voor de beste Nederlandse vormgeving gewonnen; The Golden Eye. Wellicht kunnen we in de toekomst meer verwachten van de pioniers bij de VPRO.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk