Nieuws, VVOJ Activiteiten

De Loep 2011 uitgereikt

Eindhoven, 18 november – Vanavond heeft de Vereniging van Onderzoeksjournalisten VVOJ De Loep uitgereikt, de jaarlijkse prijs voor de beste Vlaamse en Nederlandse onderzoeksjournalistieke producties van 2011.

Met zijn boek Het wonder van de Noord/Zuidlijn over het dramatische verloop van de aanleg van deze Amsterdamse metrolijn heeft Parool-verslaggever Bas Soetenhorst De Loep 2011 voor de beste Nederlandstalige tekstproductie gewonnen.

De Loep voor de beste audiovisuele productie werd toegekend aan Dirk Leestmans (VRT) voor zijn Panorama-documentaire Te gek om los te lopen. Beide Loepen werden uitgereikt door juryvoorzitter Ad van Liempt.

De aanmoedigingsprijs was voor Stefan Vermeulen (Follow the Money) voor een productie in HP/De Tijd.

De prijsuitreiking vond hedenavond (18 november 2011) plaats tijdens de conferentie van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) in Eindhoven. Het is het achtste achtereenvolgende jaar dat de prijs voor de beste Nederlandstalige journalistieke onderzoeksproducties werd uitgereikt.

Het aantal inzendingen was met meer dan honderd opnieuw hoog, evenals de kwaliteit. De jury signaleerde de kwalitatieve opmars van het onderzoeksboek ten opzichte van diepgravende artikelen in kranten en weekbladen. Vier van de vijf beste tekstuele producties kwamen in boekvorm uit, waarvan ook nog eens een aantal van freelance journalisten. De jury spreekt de hoop uit dat dit niet betekent dat kranten en tijdschriften minder aan kwaliteitsjournalistiek gaan doen.

Interessant was verder de blik op het buitenland in een aantal genomineerde inzendingen. Waar buitenlandcorrespondenten het zwaar hebben, richtten de onderzoekende journalisten de blik nadrukkelijk over de grens. En met bewonderenswaardig resultaat.

Bij de audiovisuele producties loofde de jury nadrukkelijk het voortreffelijke camerawerk en de vormgeving van een aantal inzendingen. Goed oog voor beeldvoering en verteltechniek geeft meerwaarde aan het journalistieke verhaal.

De jury blikt voorzichtig vooruit wanneer voorgesteld wordt in de toekomst het gebruik van websites bij het geven van (extra) achtergrond, duiding en verdieping te betrekken bij de waardering van producties. Waar pure multimediale producties nog mondjesmaat worden geproduceerd, kan dit gebruik van nieuwe media bij toekomstige
LOEP-toekenningen mogelijk een rol gaan spelen.

De prijswinnaars

De Loep voor tekstproducties gaat naar ‘Het wonder van de Noord/Zuidlijn. Het drama van de Amsterdamse metro’, een boek dat ontstond omdat Bas Soetenhorst nog meer boven water haalde dan hij al in zijn artikelen in Het Parool kwijt kon. Volgens de jury het zeer gedegen en onthullende verslag van één van de grootste financiële en politiek/ambtelijke drama’s uit de recente Nederlandse geschiedenis. Het boek is gebaseerd op vier jaar research, talloze interviews en vele geheime documenten.

De Loep voor audiovisuele producties gaat naar Dirk Leestmans van VRT’s Panorama voor zijn documentaire ‘Te gek om los te lopen’. Dit is een indringende documentaire waaruit blijkt dat het in België met geïnterneerden met een stoornis treurig is gesteld. De jury was vooral getroffen door de schrijnende gevallen die tien jaar eerder ook waren gefilmd, en waar hoegenaamd niets veranderd bleek. Een compliment voor het camerawerk van Wim Daniels is hier zeker op zijn plaats.

Stefan Vermeulen van onderzoeksbureau Follow the Money ontving de aanmoedigingsprijs voor zijn productie ‘ICT, het zwarte gat van Amsterdam’, gepubliceerd in HP/De Tijd. Een uitstekend geschreven stuk over verspilling en machteloos bestuur, volgens de jury.

De winnaars van De Loep voor de tekstuele en audiovisuele producties ontvingen 1.500 euro, een oorkonde en een gegraveerde ‘onderzoeksloep’. De winnaar van de aanmoedigingsprijs ontving een oorkonde en een geldprijs van 750 euro.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk