Conferentie, Kenniscentrum

Dat is lekker knallen

Dagblad van het Noorden begon eerder dit jaar met een onderzoeksteam. Drie verslaggevers van de regionale krant zijn ervoor vrijgemaakt. Chef nieuwsdienst Jan Rozendaal doet op deze plek tweewekelijks verslag van de ontwikkelingen. Hij hoopt op actieve lezers, die willen meedenken. Deel 11.

door Jan Rozendaal

Dat was lekker knallen, afgelopen week. Na een maand of acht weten dat je beet hebt, konden we eindelijk ons jagersverhaal in de krant zetten. Opening krant, cover zaterdagbijlage. Inclusief de aankondiging van een spoeddebat in de Tweede Kamer én een follow-up voor de krant van maandag op de plank.

Zo’n beetje alle media namen het in de loop van het weekend over. Het NOS Journaal kwam er zelfs op zaterdag voor naar de Drentse bossen.

In het voorjaar kregen twee collega’s lucht van criminele jagerspraktijken. Zakenlui uit het Westen zouden tegen flinke vergoedingen in hartje Drenthe komen schieten op tamme fazanten. En om ervoor te zorgen dat die tamme fazanten niet door natuurlijke vijanden worden opgepeuzeld voordat de zogenaamde jagers het vizier op scherp hebben, zou er flink met gif worden gestrooid.

Na wat eigen onderzoek stapten de collega’s naar de politie om de laatste details in te vullen. Toen bleek dat de milieupolitie ook bezig was met een grootschalig onderzoek en is besloten om samen op te trekken.

Natuurlijk was het verleidelijk om ons verhaal meteen te publiceren. De bevestiging dat de politie onderzoek deed, hadden we immers. En met de door onszelf verzamelde informatie was een best verhaal te componeren.

Maar voor het complete beeld, en voor – eerlijk is eerlijk – de relatie met de politie, kozen we dus voor samenwerking. Met de waterdichte afspraak: Dagblad van het Noorden heeft exclusiviteit.

Wat ons overigens er niet van heeft weerhouden om zelf actief onderzoek te blijven doen. Bijvoorbeeld naar de identiteit van de directeur van een groot internationaal bedrijf, die meerdere keren met gasten tamme fazantjes kwam afschieten (maar dat natuurlijk verkocht aan zijn zakenrelaties als een jachtpartij).

Ook is veel tijd gestoken om de financiële constructie bloot te leggen. Hoewel we bijvoorbeeld wel met agenten op patrouille gingen, was het niet zo dat we zo maar álle dossiers mochten doorbladeren.

Is het allemaal zo erg, die criminele jagerspraktijken? Om deze elitaire schietshow te kunnen houden werden de natuurlijke vijanden van het te schieten ‘wild’ vergiftigd.

Door lekkere hapjes voor bijvoorbeeld vossen en buizerds vol te stoppen met illegaal landbouwgif (dat af en toe ook een loslopende hond noodlottig werd). In hele stukken bos komt geen buizerd of vos meer voor. Dat is niet normaal natuurlijk.

Twee voormalige jachtopzieners zijn gearresteerd en worden vervolgd. Politie en justitie lijken nog meer mensen in het vizier te hebben. Mooie zaak, die staatssecretaris Bleker tot nieuwe beleidsmaatregelen heeft gebracht. Natuurlijk als eerste te lezen in Dagblad van het Noorden.

Nog meer mooi nieuws. Vlak voor het VVOJ-congres in Eindhoven: de hoofdredactie heeft onze onderzoeksploeg met een collega uitgebreid. Van drie naar vier.

Tot in Eindhoven (tot bij de managerstrack op vrijdagmiddag samen met NRC-Joost Oranje en op zaterdagochtend de ronde tafel onderwijs onderzoeksjournalistiek).

Jan Rozendaal verwelkomt reacties op zijn verhaal. Reageren kan onderaan elk verslag, mits je ingelogd bent.

Je kunt Jan Rozendaal ook volgen op LinkedIn en Twitter, of persoonlijk mailen.

Lees de eerdere afleveringen in deze serie hier.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk