Biografie

Marije Meerman

Documentairemaker Marije Meerman zit in het bestuur van Mediaridders en is daarnaast redacteur van VPRO’s Tegenlicht.

Haar films gaan over de impact van globalisering, economie en internationale politieke verhouding op het individu. Zij debuteerde met ‘De Kresj: Leef & Werk in de Geest van Lenin’ over haar opvoeding op een Amsterdamse anti-autoritaire crèche. Daarna werkte zij voor het VPRO- programma ‘De Nieuwe Wereld (DNW) en recent maakte zij prijswinnende films als ‘De Verkoop van een Oorlog’, ‘De Israël Lobby’ en ‘I Wanna Be Boss’ waarin zij een klas slimme Chinese scholieren volgde in aanloop naar hun eindexamen. In 2009 won zij met deze film het Gouden Kalf voor beste korte documentaire. Recent presenteerde zij ‘Money & Speed: Inside the Black Box’, een waargebeurde thriller die ons meeneemt naar het hart van onze geautomatiseerde financiële wereld in een reconstructie van de snelste en diepste daling van de Amerikaanse beurzen ooit. Het is ’s werelds eerste TouchDoc; een gelaagde documentaire, waarin onderzoeksjournalistiek en minutieuze visuele analyse bij elkaar komen.

In 2010 won zij de One World prijs voor haar documentaire Wanna Be Boss.

Links:
Marije Meerman op LinkedIn
Marije Meerman op Twitter

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk