Biografie

Loethe Olthuis

Loethe Olthuis is werkt twintig jaar als freelance (culinair) journalist en heeft in haar loopbaan voor veel verschillende bladen geschreven, variërend van Nouveau, Seasons en Libelle tot De Waterkampioen en GRNVLD.

Ze werkt sinds begin 2007 voor de Volkskrant, waar zij elke vrijdag de Volkskeuken voor haar rekening neemt en in het Economiekatern over alle aspecten van milieu en duurzaamheid schrijft. Verder schotelt ze lezers om de week de rubriek Thuis Koken in Volkskrant Magazine voor. De nadruk in haar artikelen ligt op het “ontrafelen”: van culinaire mythes, duurzaamheids- of gezondheidsclaims of domweg leugens van de producenten van voeding en consumentenartikelen.

Loethe heeft een tiental overwegend culinaire publicaties op haar naam staan en is op dit moment bezig met een vegetarisch kookboek, een kritisch boek in navolging van haar milieurubriek Spul en een moestuinkalender. Voor haar kinderkookboek ‘Vandaag kook ik’ heeft ze de Gouden Pollepel ontvangen.

Naast haar werkzaamheden deelt ze huis en (moes)tuin met een man, twee katten, vijf konijnen en vijf kippen en kookt ze het liefst met haar eigen verse groenten en kruiden.

Het motto van Loethe: de drijfveer van de voedingsindustrie is niet: ons van gezonde of smaakvolle voeding voorzien- maar zoveel mogelijk geld verdienen tegen de laagste kosten. Om dit te bereiken wordt er op ruime schaal gebruik gemaakt van misleiding, leugens en bedrog. Daardoor worden er voedingsmiddelen op de markt gebracht, die niet alleen goedkoop en smakeloos zijn, met vaak onterechte gezondheidsclaims, maar soms zelfs ronduit ongezond zijn: dat lukt, doordat er nauwelijks onafhankelijke of kritische voorlichting over is en consumenten vertrouwen op loze logo’s en beweringen.

Links:
Loethe Olthuisop LinkedIn
Biografie Loethe Olthuis bij Uitgeverij Ploegsma
Loethe Olthuis op Facebook

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk