Biografie

Loethe Olthuis

Loethe Olthuis is werkt twintig jaar als freelance (culinair) journalist en heeft in haar loopbaan voor veel verschillende bladen geschreven, variërend van Nouveau, Seasons en Libelle tot De Waterkampioen en GRNVLD.

Ze werkt sinds begin 2007 voor de Volkskrant, waar zij elke vrijdag de Volkskeuken voor haar rekening neemt en in het Economiekatern over alle aspecten van milieu en duurzaamheid schrijft. Verder schotelt ze lezers om de week de rubriek Thuis Koken in Volkskrant Magazine voor. De nadruk in haar artikelen ligt op het “ontrafelen”: van culinaire mythes, duurzaamheids- of gezondheidsclaims of domweg leugens van de producenten van voeding en consumentenartikelen.

Loethe heeft een tiental overwegend culinaire publicaties op haar naam staan en is op dit moment bezig met een vegetarisch kookboek, een kritisch boek in navolging van haar milieurubriek Spul en een moestuinkalender. Voor haar kinderkookboek ‘Vandaag kook ik’ heeft ze de Gouden Pollepel ontvangen.

Naast haar werkzaamheden deelt ze huis en (moes)tuin met een man, twee katten, vijf konijnen en vijf kippen en kookt ze het liefst met haar eigen verse groenten en kruiden.

Het motto van Loethe: de drijfveer van de voedingsindustrie is niet: ons van gezonde of smaakvolle voeding voorzien- maar zoveel mogelijk geld verdienen tegen de laagste kosten. Om dit te bereiken wordt er op ruime schaal gebruik gemaakt van misleiding, leugens en bedrog. Daardoor worden er voedingsmiddelen op de markt gebracht, die niet alleen goedkoop en smakeloos zijn, met vaak onterechte gezondheidsclaims, maar soms zelfs ronduit ongezond zijn: dat lukt, doordat er nauwelijks onafhankelijke of kritische voorlichting over is en consumenten vertrouwen op loze logo’s en beweringen.

Links:
Loethe Olthuisop LinkedIn
Biografie Loethe Olthuis bij Uitgeverij Ploegsma
Loethe Olthuis op Facebook

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk