Biografie

Leo Markensteyn

Leo Markensteyn is voorzitter van de Zuidelijke Rekenkamer. Daarvoor was hij voorzitter bij Berenschot.

Leo Markensteyn is bedrijfssocioloog. In eerdere functies was hij onder meer organisatieadviseur en hoofd van de afdeling organisatie van de provincie Noord-Brabant. Van 1982 tot 2003 was hij voor Berenschot achtereenvolgens senior adviseur Bestuurskunde, hoofd van de sector Gezondheidszorg en Sociale Zekerheid, lid van de directie en voorzitter en statutair bestuurder van Berenschot Holding en Berenschot Groep. Hij is thans directeur-eigenaar van Markensteyn Advies en Interim-management. Leo Markensteyn bekleedt diverse maatschappelijke functies. Momenteel is hij onder meer voorzitter van de Raad van Commissarissen woningcorporatie Bo-Ex ’91 te Utrecht. Vice-voorzittter van de Raad van Toezicht van Signum (stichting voor primair onderwijs). President-commissaris van de Raad van Commissarissen van FC Den Bosch. Sinds september 2010 voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers & Rekenkamercommissies (NVRR).

Links:
Verslag van training die Leo Markensteyn voor de VVOJ hield in september 2011
Leo Markensteyn op LinkedIn
Leo Markensteyn bij de Zuidelijke Rekenkamer

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk