Biografie

Asha ten Broeke

Asha ten Broeke (1983) is freelance wetenschapsjournalist. Ze schrijft achtergrondartikelen en essays over psychologie, hersenen en gezondheid voor onder andere Opzij, Quest, en Psychologie Magazine. Voor Trouw schrijft ze elke week een kritische column over de wetenschap achter het nieuws.

In juni 2010 verscheen haar eerste boek, ‘Het idee m/v’, dat door Vrij Nederland in de top 20 van beste Nederlandse non-fictieboeken werd gezet. Sindsdien steekt Asha een flink deel van haar tijd in haar ‘genderspecialisatie’: Mars versus Venus, borst versus fles, nature versus nurture, moederschap, stereotypen, seksualiteit, emancipatie…

Daarnaast schrijft ze veel over forensische psychologie en werkt ze op dit moment aan een boek over de psychologie achter eten, honger en overgewicht (met co-auteur Ronald Veldhuizen) en een boek over homoseksualiteit.

Tijdens de conferentie vertelt Asha ten Broeke samen met Hans van Maanen hoe journalisten wetenschappelijk nieuws op waarde kunnen schatten.

Links:
Website Asha ten Broeke
Publicaties en biografie Asha ten Broeke
Asha ten Broeke op LinkedIn
Asha ten Broeke op Twitter
Asha ten Broeke op Facebook

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk