Biografie

Antal van den Bosch

Antal van den Bosch is met ingang van 1 september 2011 benoemd tot hoogleraar Example-based language modelling aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Van den Bosch is hoogleraar Geheugen, taal en betekenis aan Tilburg University.

Exemplaar-gebaseerde modellen van taal kunnen de productie en het begrip van taal verklaren uit een analoog redeneerproces op basis van een geheugenvoorbeelden. Deze modellen zijn in de taalkunde vooral bekend om hun toepassing in de morfo-fonologie, bijvoorbeeld in het uitspreken van teksten. Ze lenen zich bijzonder goed voor computationele modellering, en in de taaltechnologie staan ze bekend als de motor van statistische vertaalsystemen als Google Translate.

Prof. Van den Bosch, nu nog hoogleraar aan Tilburg University, zal met zijn taaltechnologische inbreng de expertise van het Centre for Language Studies aan de Radboud Universiteit verder uitbouwen.

Taal en informatica
Antal van den Bosch studeerde Taal- en Literatuurwetenschappen, in het bijzonder taal en informatica aan de Universiteit van Tilburg en behaalde in 1992 zijn Master-diploma. In 1997 promoveerde hij – cum laude – aan de Universiteit Maastricht op onderzoek naar exemplaar-gebaseerde modellen voor de uitspraak van woorden (Learning to pronounce written words. A study in inductice language learning).

Van den Bosch werkte van 1997 tot 2001 als postdoc en als Akademieonderzoeker aan de Faculteit der Letteren van Tilburg University. Van 2001 tot 2008 werkte hij er als universitair docent en hoofddocent. Sinds 2008 is de heer Van den Bosch hoogleraar aan de Tilburg School of Humanities, Tilburg center for Cognition and Communication, binnen de afdeling Communicatie- en Informatiewetenschappen.

Spellingcorrector
Prof. Van den Bosch heeft een grote staat van dienst opgebouwd op het gebied van de taaltechnologie en computationele taalkunde, en op het toegepaste terrein van text mining, het taalkundig analyseren van grootschalige hoeveelheden teksten (bijvoorbeeld uit het cultureel en wetenschappelijk erfgoed) om er op automatische wijze informatie en kennis uit te extraheren. Van den Bosch rondt momenteel een door NWO gefinancierd vijfjarig Vici-project af, waarin hij met een onderzoeksteam werkte aan systemen voor automatisch vertalen en parafraseren, en spellingcorrectie. Onlangs nog bracht hij de online zelflerende spellingcorrector VALKUIL.net uit.

Prof. Van den Bosch werkt al samen met diverse onderzoekers en onderzoeksinstituten op de Radboud Universiteit, zoals met het Centre for Language and Speech Technology en met prof. Ludo Verhoeven, hoogleraar Orthopedagogiek, in het bijzonder leerproblemen.

Links:
Website Antal van den Bosch

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk