Biografie

Karel van den Berg

Journalist Karel van den Berg (1964) – de Mediapraktijk – traint en adviseert (aspirant-) collega’s en redacties in denk- en overlegtechnieken die meer en betere journalistieke ideeën opleveren. In het najaar van 2011 verschijnen zijn twee boeken daarover: het praktijkgerichte
‘Bedenk eens wat nieuws’ – handboek voor journalistieke ideeontwikkeling,
en de onderbouwing en motivatie daarvoor in ‘Nieuws dat verzin je niet’ – manifest voor het journalistieke idee.

Karel volgde een opleiding tot creativiteitsdeskundige aan het COCD in Antwerpen. Met die kennis en kunde onderzocht hij de vakeigen kansen en knelpunten voor creativiteit, op vijftig redacties: van eerstelijns nieuws tot documentaires, bij alle typen media, in Nederland, Vlaanderen en Groot-Brittannië. Op basis van zijn bevindingen en twintig jaar ervaring ontwikkelde hij een specialistische methodiek – ‘want in geen ander vak zijn zo vaak zo veel ideeën nodig’, voor onderwerpen en invalshoeken en vormen van vertellen en verbeelden.
Als journalist in loondienst werkte Karel bij regionale dagbladen en publieke omroepen, het langst bij de actualiteitenrubriek Netwerk. Hij maakte reportages en documentaires in binnen- en buitenland (zijn jongste documentaire, Kamp Westerbork, de film, is uitgezonden op 4 mei 2011 bij de NOS).

Links:
www.demediapraktijk.nl
www.bedenkeenswatnieuws.nl
Facebook
Twitter
LinkedIn

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk