Biografie

Chris Kijne

Pieter-KLein.jpgChris Kijne werd geboren op 01-04-1953 in Bussum, waar hij lagere en middelbare school doorliep. Studeerde psychologie aan de Vrije Universiteit en begon zijn journalistieke carrière in 1980 bij de Gooi- en Eemlander, achtereenvolgens als buitenland- en mediaredacteur.

In 1984 kwam Kijne in dienst van de VPRO, eerst als redacteur van de VPRO-gids, en sinds 1988 als verslaggever binnenland voor het radioprogramma Het Gebouw. Begin jaren negentig werd hij daar buitenlandredacteur en eind jaren negentig presentator van de opvolger VPRO a/d Amstel.

Het eerste decennium van deze eeuw presenteerde hij het programma De Ochtenden op Radio 1, tot dat in 2008 ophield te bestaan. Sindsdien werkt Kijne als programmamaker voor het VPRO-televisieprogramma Tegenlicht.

Ook maakte hij de afgelopen jaren vele lange interviews voor het digitale kanaal HollandDoc, met schrijvers en wetenschappers, als ook documentaires over India, de tekenaar Peter Pontiac, de schrijver Bohumil Hrabal en Jan Blokker. Al ruim tien jaar is hij vaste invalpresentator bij het NOS-radioprogramma Met Het Oog op Morgen, sinds mei 2011 presenteert hij vast op de donderdagavond.

Sinds september 2011 werkt hij naast zijn redacteurschap bij Tegenlicht ook als een van de drie interviewers voor het wekelijkse NTR-IKON-VPRO-televisieprogramma ‘Gesprek op 2’ op de late zondagavond. Buiten de journalistiek is Kijne actief als onbezoldigd bestuurder van het John Adams-Institute, dat zich ten doel stelt de Amerikaanse cultuur in brede zin onder Nederlandse aandacht te brengen, en van Netwerk Democratie, een stichting ter bevordering van het functioneren van onze democratie.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk