Biografie

Chris Kijne

Pieter-KLein.jpgChris Kijne werd geboren op 01-04-1953 in Bussum, waar hij lagere en middelbare school doorliep. Studeerde psychologie aan de Vrije Universiteit en begon zijn journalistieke carrière in 1980 bij de Gooi- en Eemlander, achtereenvolgens als buitenland- en mediaredacteur.

In 1984 kwam Kijne in dienst van de VPRO, eerst als redacteur van de VPRO-gids, en sinds 1988 als verslaggever binnenland voor het radioprogramma Het Gebouw. Begin jaren negentig werd hij daar buitenlandredacteur en eind jaren negentig presentator van de opvolger VPRO a/d Amstel.

Het eerste decennium van deze eeuw presenteerde hij het programma De Ochtenden op Radio 1, tot dat in 2008 ophield te bestaan. Sindsdien werkt Kijne als programmamaker voor het VPRO-televisieprogramma Tegenlicht.

Ook maakte hij de afgelopen jaren vele lange interviews voor het digitale kanaal HollandDoc, met schrijvers en wetenschappers, als ook documentaires over India, de tekenaar Peter Pontiac, de schrijver Bohumil Hrabal en Jan Blokker. Al ruim tien jaar is hij vaste invalpresentator bij het NOS-radioprogramma Met Het Oog op Morgen, sinds mei 2011 presenteert hij vast op de donderdagavond.

Sinds september 2011 werkt hij naast zijn redacteurschap bij Tegenlicht ook als een van de drie interviewers voor het wekelijkse NTR-IKON-VPRO-televisieprogramma ‘Gesprek op 2’ op de late zondagavond. Buiten de journalistiek is Kijne actief als onbezoldigd bestuurder van het John Adams-Institute, dat zich ten doel stelt de Amerikaanse cultuur in brede zin onder Nederlandse aandacht te brengen, en van Netwerk Democratie, een stichting ter bevordering van het functioneren van onze democratie.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk