Conferentie, Kenniscentrum

Programma Legebeke Legaat 2011

De Stichting Legebeke Legaat stelt zich ten doel, in nagedachtenis aan de op 1 augustus 2008 overleden onderzoeks¬journalist Gerard Legebeke, eindredacteur van het Radio 1-programma Argos (VPRO, VARA, HUMAN), impulsen en stimulansen te geven voor kwalitatief hoogstaande onderzoeks¬journalistiek – in het algemeen en bij de publieke omroep in het bijzonder.

Tevens wil de stichting bevorderen en uitdragen dat onderzoeksjournalistiek een kerntaak van de publieke omroep is en blijft.

Voorzitter van de stichting is Ad van Liempt (voormalig hoofdredacteur van onder meer het tv-programma NOVA).

Hieronder volgt het programma van het Legebeke Legaat 2011.

WikiLeaks mijnen
Onderdeel van de conferentie van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)

Panel ‘WikiLeaks – goudmijn, valkuil of uitdaging voor de journalistiek?’

Presentatie van ‘Argos Data Indexer’ voor diepgravend onderzoek in meer dan 700.000 WikiLeaks-documenten

Datum: 19 november 2009
Tijd: 10.30 uur tot 12.15 uur
Plaats: Fontys Hogeschool Eindhoven Aula, Gebouw R5, Rachelsmolen 1, 5612 MA Eindhoven

Panel onder leiding van:
Chris Kijne (tv-interviewer en radio-presentator VPRO)

Met:
Henk van Ess (initiatiefnemer Cablesearch)
Huub Jaspers (adjunct-eindredacteur Argos)
Pieter Klein (adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws)
Hans Laroes (voormalig hoofdredacteur NOS)
Joost Oranje (adjunct-hoofdredacteur NRC Handelsblad)

Presentatie Argos Data Indexer:
Bart Jacobs (hoogleraar computerbeveiliging Radboud Universiteit Nijmegen)
Erik Boss (student informatica Radboud Universiteit Nijmegen)
Dennis Brentjes (student informatica Radboud Universiteit Nijmegen)
Sjors Gielen (student informatica Radboud Universiteit Nijmegen)
Rik Harink (student informatica Radboud Universiteit Nijmegen)
Nick Overdijk (student informatica Radboud Universiteit Nijmegen)

Praktische Informatie:
Het Legebeke Legaat is gratis en voor iedereen toegankelijk. Wel s.v.p. vooraf aanmelden bij Dini Bangma (adres hieronder). De rest van de VVOJ-conferentie is besloten (uitsluitend toegankelijk voor VVOJ-leden en andere betalende deelnemers). Indien u na afloop van de Legebeke Legaat-bijeenkomst mee wilt lunchen dient u dit vooraf kenbaar te maken bij Dini Bangma.

Aanmelding voor lunch s.v.p. uiterlijk vrijdag 11 november.

Aanmelden via:
Dini Bangma
VPRO Radio
Postbus 11
1200 JC Hilversum
d.bangma@vpro.nl

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk