Biografie

Joost Oranje

Joost-Oranje Joost Oranje (48) is sinds september 2010 plaatsvervangend hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Joost Oranje begon als leerling journalist bij Boom Pers, deed de School voor Journalistiek in Utrecht en werkte vijftien jaar bij radio en televisie, als verslaggever, presentator en adjunct-eindredacteur bij verschillende actualiteitenrubrieken.

Sinds 1994 legde hij zich toe op de onderzoeksjournalistiek bij het televisieprogramma NOVA en sinds 1998 bij NRC Handelsblad. Hij deed onderzoeken naar onder meer de CTSV- en Securitel-affaires, de boekhoudfraude bij Ahold, verschillende financiële fraudekwesties, de Nederlandse betrokkenheid bij de Irak-oorlog en de moord op Pim Fortuyn.

Hij werd twee keer genomineerd voor De Loep en won die in 2004. Ook won hij de Prijs voor Dagbladjournalistiek (2005) , ‘De Luis’, de prijs voor het beste interview (2008), de driejaarlijkse Jacques van Veen-penning voor publicaties over recht en rechtspleging (2004) en de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek (2010).

Oranje was in 1992 co-auteur van het boek ‘Slagschaduw over Suriname’, de weerslag van een onderzoeksproject naar de achtergronden van de ‘Decembermoorden’ uit 1982. In 2003 en 2004 was hij gastdocent onderzoeksjournalistiek aan de Universiteit van Amsterdam.

Links:
Joost Oranje op Twitter
Joost Oranje op LinkedIn
NRC Redacteur Joost Oranje krijgt Anne Vondelingprijs, 03 juni 2010

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk