Biografie

Joost Oranje

Joost-Oranje Joost Oranje (48) is sinds september 2010 plaatsvervangend hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Joost Oranje begon als leerling journalist bij Boom Pers, deed de School voor Journalistiek in Utrecht en werkte vijftien jaar bij radio en televisie, als verslaggever, presentator en adjunct-eindredacteur bij verschillende actualiteitenrubrieken.

Sinds 1994 legde hij zich toe op de onderzoeksjournalistiek bij het televisieprogramma NOVA en sinds 1998 bij NRC Handelsblad. Hij deed onderzoeken naar onder meer de CTSV- en Securitel-affaires, de boekhoudfraude bij Ahold, verschillende financiële fraudekwesties, de Nederlandse betrokkenheid bij de Irak-oorlog en de moord op Pim Fortuyn.

Hij werd twee keer genomineerd voor De Loep en won die in 2004. Ook won hij de Prijs voor Dagbladjournalistiek (2005) , ‘De Luis’, de prijs voor het beste interview (2008), de driejaarlijkse Jacques van Veen-penning voor publicaties over recht en rechtspleging (2004) en de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek (2010).

Oranje was in 1992 co-auteur van het boek ‘Slagschaduw over Suriname’, de weerslag van een onderzoeksproject naar de achtergronden van de ‘Decembermoorden’ uit 1982. In 2003 en 2004 was hij gastdocent onderzoeksjournalistiek aan de Universiteit van Amsterdam.

Links:
Joost Oranje op Twitter
Joost Oranje op LinkedIn
NRC Redacteur Joost Oranje krijgt Anne Vondelingprijs, 03 juni 2010

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk