Biografie

Andrew W. Lehren (English)

Andrew W. Lehren is a reporter at the New York Times, and has worked on a range of national, international and investigative stories. He was one of the newspaper’s lead reporters analyzing the Wikileaks trove of diplomatic cables, Afghanistan and Iraq war logs and Guantanamo detainee dossiers.

He contributed to the Pulitzer Prize-winning series that examined substandard Chinese chemicals tainting U.S. and European pharmaceuticals. He has covered the BP oil spill, Olympic sports, mining disasters and abuses in a major railroad’s pension system.

Before joining the Times, he was an investigative producer at NBC News. His worked included covering 9/11 and terrorism. His investigative documentaries examined racially biased policing, defective automobiles and how a major insurance company worked with an elaborate system to defrauded its own customers.

He has won numerous awards, including a Polk, Peabody, two duPont-Columbia batons and Edward R. Murrow investigative awards, Emmys, three Investigative Reporters & Editors awards, an Overseas Press Club honor and a Daniel Pearl investigative award. He has worked for Investigative Reporters & Editors, overseeing its computer-assisted reporting operation. He has written for Reuters, the Philadelphia Daily News, JazzTimes and the National Law Journal, and teaches investigative reporting at the City University of New York’s graduate school. He earned degrees from the University of Missouri and Lehigh University.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk