Nieuws

251.287 cables doorzoeken met Cablesearch

Sinds de complete verzameling ambtsberichten in de Wikileaks cables-kwestie op straat is beland, is de database van Cablesearch.org bijgewerkt. De cable-zoekmachine (initiatief van ECCAR en VVOJ) beschikt over alle 251.287 cables die uitgebreid te doorzoeken zijn. Naast de ingebouwde zoekopties die de site biedt, biedt Cablesearch nu ook een API om een gewenste selectie van de data op te roepen. Check de toelichting op Cablesearch en een uitgebreide uitleg op Onlinejournalismblog. Ook aardig: het stuk eind augustus in de Columbia Journalism Review.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk