Nieuws

251.287 cables doorzoeken met Cablesearch

Sinds de complete verzameling ambtsberichten in de Wikileaks cables-kwestie op straat is beland, is de database van Cablesearch.org bijgewerkt. De cable-zoekmachine (initiatief van ECCAR en VVOJ) beschikt over alle 251.287 cables die uitgebreid te doorzoeken zijn. Naast de ingebouwde zoekopties die de site biedt, biedt Cablesearch nu ook een API om een gewenste selectie van de data op te roepen. Check de toelichting op Cablesearch en een uitgebreide uitleg op Onlinejournalismblog. Ook aardig: het stuk eind augustus in de Columbia Journalism Review.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk