Nieuws

Journalist niet vervolgd door OM

Het Openbaar Ministerie heeft besloten om freelance onderzoeksjournalist Brenno de Winter niet te vervolgen. Om zwakheden in de beveilging van de OV-chipkaart aan te tonen reisde de journalist samen met een aantal collega’s en Kamerleden met gekraakte kaarten. Trans Link Systems, het bedrijf achter de OV-kaart, deed aangifte tegen De Winter. ‘Gezien het algemene belang, de zorgvuldige werkwijze en de geringe schade heeft de officier van justitie geoordeeld dat het belang van de vrije nieuwsgaring in deze zaak zwaarder weegt en besloten de zaak te seponeren’, aldus het OM. De Winter reageerde opgelucht. Meer bij Nu.nl en Webereld.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk