Nieuws

Journalist niet vervolgd door OM

Het Openbaar Ministerie heeft besloten om freelance onderzoeksjournalist Brenno de Winter niet te vervolgen. Om zwakheden in de beveilging van de OV-chipkaart aan te tonen reisde de journalist samen met een aantal collega’s en Kamerleden met gekraakte kaarten. Trans Link Systems, het bedrijf achter de OV-kaart, deed aangifte tegen De Winter. ‘Gezien het algemene belang, de zorgvuldige werkwijze en de geringe schade heeft de officier van justitie geoordeeld dat het belang van de vrije nieuwsgaring in deze zaak zwaarder weegt en besloten de zaak te seponeren’, aldus het OM. De Winter reageerde opgelucht. Meer bij Nu.nl en Webereld.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk