Conferentie

VVOJ2011 Ronde Tafel ‘Onderwijs in onderzoeksjournalistiek’

De Ronde Tafel ‘Onderwijs in onderzoeksjournalistiek’ buigt zich over samenwerken met redacties; afspraken en formats. Er bloeien mooie liefdes tussen media en onderwijsinstellingen: Windesheim ‘verlooft’ zich met het Dagblad van het Noorden, Fontys Tilburg en het Eindhovens Dagblad zijn al bijna een huwelijk. De HU sluit innige vriendschap met De Groene Amsterdammer en het AD/UN, de Universiteit Tilburg werkt met NRCNext aan datajournalistiek en de Plantijn Hogeschool vrijt met De Nieuwe Antwerpenaar. Hoe zet je zo’n project op, hoe lopen de samenwerkingen, en hoe halen opleiding en medium het maximale uit de liefde? Kom op zaterdag luisteren en leren van Paul van der Cingel (Windesheim Hogeschool), Jan Rozendaal (Dagblad van het Noorden), Els Diekerhof (Hogeschool Utrecht), Wouter Frateur (Plantijn Hogeschool) en Hille van der Kaa (Fontys Hogeschool). Onder leiding van Gerard Smit (Hogeschool Utrecht).

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk