Conferentie

VVOJ2011: Extra trainingsdag datajournalistiek

Voorafgaand aan de conferentie organiseert de VVOJ opnieuw een extra trainingsdag, op donderdag 17 november, ook op de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Het thema is: datajournalistiek. (Let op: Deze extra dag is alleen toegankelijk voor deelnemers aan de conferentie).

Over vrijwel elk onderwerp bestaan data (gestructureerde gegevens), meestal in databanken. Journalisten laten deze schat aan informatie vaak links liggen omdat ze niet weten hoe ze de data moeten ‘lezen’. Twee zeer vooraanstaande trainers uit het buitenland komen je leren hoe je data opvraagt en downloadt, en hoe je ze daarna met behulp van Excel kunt ‘ondervragen’ voor een onthullend verhaal. Met James Ball (The Guardian) en David Donald (Center for Public Integrity).

Voor beginners op datavlak de snelste manier om (in één dag) vertrouwd te raken met alle ins en outs van Excel en je kans op onthullingen aanzienlijk te vergroten. Voor gevorderden de kans om een niveau hoger te springen.
Wees er snel bij en meld je aan door een aparte e-mail te sturen aan secretariaat@vvoj.org (vermeld: ‘datajournalistiek 17-11-2010’, geef aan of je beginner of gevorderd (=basiskennis Excel aanwezig) bent). Toegang is €25 voor conferentiebezoekers (wie het congres niet bezoekt, kan niet deelnemen).

In-company
De dagtraining bieden we ook aan als in-company training. Redacties die belangstelling hebben om de docenten vlak voor of na de VVOJ-conferentie in hun eigen huis te halen voor een op maat gesneden training, kunnen contact opnemen met de VVOJ (bestuur@vvoj.org ).

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk