Conferentie

VVOJ2011 BASTA, een spetterende slotsessie!

‘Neveneffecten’, het is sinds kort een naam als een klok in Vlaanderen. Neveneffecten zijn Jonas Geirnaert, Lieven Scheire, Jelle De Beule en Koen De Poorter. De vier jongens – want dat zijn ze – uit Oost-Vlaanderen begonnen jaren geleden als humoristisch collectief, maar toonden intussen dat ze zoveel meer in hun mars hebben door voor dé nieuwsprimeurs van het jaar te zorgen. Met hun televisieprogramma BASTA, omschreven als ‘zelfgeknutselde onderzoeksjournalistiek met gevoel voor humor’ haalden de consumentenguerrilla genaamd Neveneffecten week na week de krantenkolommen.

Meer nog: na de ‘containerstunt’ die zelfs roem vergaarde aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, beloofde telecomoperator Mobistar de werking van zijn helpdesk te verbeteren. De commerciële zender VTM schrapte prompt de uitzending van de alom bekende belspelletjes toen BASTA met een hilarisch opgezette undercoveractie aantoonde hoe frauduleus het allemaal verloopt. ‘Zelfs’ de pers werd genadeloos te kijk gezet met een reportage waarin bewezen werd hoe foute berichten zonder dubbelchecken los op het publiek worden afgevuurd. Het succes van de reeks noopte de media tot ernstige zelfreflectie, met misschien wel als belangrijkste les het thema van deze conferentie: leg het bloot. Doe het gewoon!

Van BASTA komt geen tweede reeks, maakte het viertal onlangs bekend. Speciaal voor de VVOJ willen ze wel graag nog een laatste keer uit de doeken doen wat en vooral hoé ze hebben blootgelegd wat iedereen vermoedde maar vóór hen niemand durfde onderzoeken.
Zaterdag 19 november, 15.45 uur.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk