Conferentie

VVOJ2011 BASTA, een spetterende slotsessie!

‘Neveneffecten’, het is sinds kort een naam als een klok in Vlaanderen. Neveneffecten zijn Jonas Geirnaert, Lieven Scheire, Jelle De Beule en Koen De Poorter. De vier jongens – want dat zijn ze – uit Oost-Vlaanderen begonnen jaren geleden als humoristisch collectief, maar toonden intussen dat ze zoveel meer in hun mars hebben door voor dé nieuwsprimeurs van het jaar te zorgen. Met hun televisieprogramma BASTA, omschreven als ‘zelfgeknutselde onderzoeksjournalistiek met gevoel voor humor’ haalden de consumentenguerrilla genaamd Neveneffecten week na week de krantenkolommen.

Meer nog: na de ‘containerstunt’ die zelfs roem vergaarde aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, beloofde telecomoperator Mobistar de werking van zijn helpdesk te verbeteren. De commerciële zender VTM schrapte prompt de uitzending van de alom bekende belspelletjes toen BASTA met een hilarisch opgezette undercoveractie aantoonde hoe frauduleus het allemaal verloopt. ‘Zelfs’ de pers werd genadeloos te kijk gezet met een reportage waarin bewezen werd hoe foute berichten zonder dubbelchecken los op het publiek worden afgevuurd. Het succes van de reeks noopte de media tot ernstige zelfreflectie, met misschien wel als belangrijkste les het thema van deze conferentie: leg het bloot. Doe het gewoon!

Van BASTA komt geen tweede reeks, maakte het viertal onlangs bekend. Speciaal voor de VVOJ willen ze wel graag nog een laatste keer uit de doeken doen wat en vooral hoé ze hebben blootgelegd wat iedereen vermoedde maar vóór hen niemand durfde onderzoeken.
Zaterdag 19 november, 15.45 uur.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk