Conferentie

VVOJ2011 BASTA, een spetterende slotsessie!

‘Neveneffecten’, het is sinds kort een naam als een klok in Vlaanderen. Neveneffecten zijn Jonas Geirnaert, Lieven Scheire, Jelle De Beule en Koen De Poorter. De vier jongens – want dat zijn ze – uit Oost-Vlaanderen begonnen jaren geleden als humoristisch collectief, maar toonden intussen dat ze zoveel meer in hun mars hebben door voor dé nieuwsprimeurs van het jaar te zorgen. Met hun televisieprogramma BASTA, omschreven als ‘zelfgeknutselde onderzoeksjournalistiek met gevoel voor humor’ haalden de consumentenguerrilla genaamd Neveneffecten week na week de krantenkolommen.

Meer nog: na de ‘containerstunt’ die zelfs roem vergaarde aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, beloofde telecomoperator Mobistar de werking van zijn helpdesk te verbeteren. De commerciële zender VTM schrapte prompt de uitzending van de alom bekende belspelletjes toen BASTA met een hilarisch opgezette undercoveractie aantoonde hoe frauduleus het allemaal verloopt. ‘Zelfs’ de pers werd genadeloos te kijk gezet met een reportage waarin bewezen werd hoe foute berichten zonder dubbelchecken los op het publiek worden afgevuurd. Het succes van de reeks noopte de media tot ernstige zelfreflectie, met misschien wel als belangrijkste les het thema van deze conferentie: leg het bloot. Doe het gewoon!

Van BASTA komt geen tweede reeks, maakte het viertal onlangs bekend. Speciaal voor de VVOJ willen ze wel graag nog een laatste keer uit de doeken doen wat en vooral hoé ze hebben blootgelegd wat iedereen vermoedde maar vóór hen niemand durfde onderzoeken.
Zaterdag 19 november, 15.45 uur.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk