Nieuws, Woo

Speciale cursusserie voor Vlaamse vakgenoten

Vlaamse onderzoeksjournalisten kunnen vanaf dit najaar een unieke serie colleges en trainingen volgen om zich verder te bekwamen op hun vakgebied. De Arteveldehogeschool in Gent organiseert vanaf november 2011 een cursusserie, waar de VVOJ in het ontwikkelingsstadium nauw bij betrokken was.

Hierin komt een breed scala aan fundamentele kwesties van het vak aan de orde, van wobben (14 november 2011) tot crowdsourcing (13 februari 2012) en databanken (maart 2012). Wie geen kans ziet om zich op de specifieke data bij de cursus te voegen, kan dezelfde cursus ook als ‘in company’ programma aanvragen. Daarbij zijn aanpassingen in het programma zelf bovendien mogelijk.

Meer informatie? Mail Dominique Roodhooft (dominique.roodhooft@arteveldehs.be) of Francois Snelders (françois.snelders@arteveldehs.be).

Uitgebreide info

Opleidingsprogramma Journalistiek Arteveldehogeschool 2011-2012

De opleiding Journalistiek Arteveldehogeschool organiseert in het academiejaar 2011-2012 een aantal cursussen voor journalisten:
*    14 november 2011: Masterclass basistechnieken wobben in België
*    12 december 2011: Hoe beter omgaan met deadlines?
*    16 januari 2012: Traumatische verslaggeving zonder kleerscheuren
*    13 februari 2012: Mapping via crowdsourcing
*    12 maart 2012: Statistische valkuilen vermijden en interessante databanken ontdekken
*    7 mei 2012: Masterclass Interviewen voor gevorderden

14 november 2011
Masterclass basistechnieken wobben in België
*    Via de wob (Wet Openbaarheid van Bestuur) kunnen journalisten interessante documenten en zelfs volledig databases in handen krijgen die scoops en opmerkelijke verhalen opleveren. Wil je gericht en toch ook snel leren wobben en nieuwe methoden ontwikkelen van nieuws- en informatiegaring? Of die belangwekkende zaken aan het licht brengen die sommigen liever verborgen houden? Weinig journalisten in Vlaanderen de openbaarheidsregelgeving ontdekt. In Nederland zijn er jaarlijks een duizendtal wobverzoeken.
*    Wobverzoeken lanceren is niet zo moeilijk. Aan de hand van voorbeeldbrieven en waardevolle tips en tricks word je op de goede weg gezet.
*    In deze cursus leren journalisten de knepen van het vak aan de hand van een dosis theorie en inspirerende voorbeelden uit binnen- en buitenland.
*    De cursus wordt gegeven door Dirk Voorhoof en Marleen Teugels.
*    Niveau: introducerend.
*    De cursus vindt plaats op 14 november 2011 op de Arteveldehogeschool, campus Kantienberg van 9u tot 12u.
*    Het inschrijvingsgeld bedraagt 60 euro (50 euro voor oud-studenten Arteveldehogeschool). De inschrijvingen zijn beperkt. Inschrijven

12 december 2011
Hoe beter omgaan met deadlines?
*    Journalistiek is een passie. Deadlines zijn dagelijkse kost bij journalisten. Hoe kunnen we beter met de dagelijkse adrenaline omgaan? Wat zijn de valkuilen die gezondheidsrisico’s in de hand werken?
*    Tips en tricks helpen ons stress in te dijken en burn-out te voorkomen. Vertrekkende van concrete ervaringen van collega’s analyseren we valkuilen en stellen we een persoonlijk actieplan op.
*    De docenten Marleen Teugels en Conny Vercaigne hebben expertise opgebouwd over de werkomstandigheden van journalisten naar aanleiding van het wetenschappelijk onderzoek dat ze hiernaar hebben gedaan. Conny Vercaigne heeft ervaring in het aanleren van stressbestendigheidstechnieken.
*    Duur: 3 uur.
*    De cursus vindt plaats 12 december op de Arteveldehogeschool, campus Kantienberg van 9u tot 12u.
*    Het inschrijvingsgeld bedraagt 60 euro (50 euro voor oud-studenten Arteveldehogeschool). De inschrijvingen zijn beperkt. Inschrijven

16 januari 2012
Traumatische verslaggeving zonder kleerscheuren
*    Dutroux, seriemoordenaars, treinrampen, aardbevingen,…  Ben je geregeld getuige van bijzonder aangrijpende gebeurtenissen? Journalisten houden van hun werk. Vaak geeft het een groot gevoel van voldoening. Toch blijft deze verslaggeving aan je huid kleven. De terugslag komt soms veel later. Nochtans zijn er preventieve technieken waardoor je problemen kan voorkomen.
*    Deze opleiding wil je beter leren omgaan met de onmiddellijke en uitgestelde stress die gepaard gaat met dit soort traumatische verslaggeving. Deze opleiding wil journalisten een beter inzicht geven in het eigen functioneren in uitzonderingsomstandigheden en hen de nodige ‘tools’ aanreiken om tijdens de uitoefening van hun werk veerkrachtig te blijven.
*    Via een ervaringsgericht traject wordt gewerkt aan het verkrijgen van de nodige inzichten om menselijk gedrag in crisissituaties te kunnen begrijpen. Via eenvoudige maar krachtige technieken zullen concrete situaties en methodes ingeoefend worden.
*    De cursus wordt gegeven door Erik de Soir, traumapsycholoog met veel ervaring rond traumabestrijding.
*    Duur van de opleiding: dagopleiding.
*    De cursus vindt plaats op 16 januari 2011 op de Arteveldehogeschool, campus Kantienberg van 9u tot 12u en van 13u tot 16u. Er worden broodjes voorzien.
*    Het inschrijvingsgeld bedraagt 100 euro (80 euro voor oud-studenten Arteveldehogeschool). De inschrijvingen zijn beperkt. Inschrijven

13 februari 2012
Mapping via crowdsourcing
*    Wil je graag technieken van mapping en crowdsourcing toepassen zoals bijvoorbeeld The Guardian dat heeft gedaan om de declaraties van parlementariërs te onderzoeken?
Mapping en crowdsourcing zijn twee Engelstalige neologismen uit de datajournalistiek.
*    Vertrekkend van enkele spraakmakende binnen- en buitenlandse cases lichten we de nieuwe researchmogelijkheden toe. De lezers/kijkers worden direct bij het journalistiek proces betrokken via het in kaart brengen van hun bijdrage.
*    Het eerste deel van de sessie inspireert via casestudies om in het tweede deel zelf aan de slag te gaan.
*    Inspiratie uit ondermeer Ushahidi.com en Everyblock.com zet ons aan om ons journalistiek verhaal in kaart te brengen.
*    De cursus wordt gegeven door Karel Platteau en Marleen Teugels
*    Niveau: uitdiepend
*    Duur: 3 uur
*    De cursus vindt plaats op 13 februari 2012 op de Arteveldehogeschool, campus Kantienberg van 9u tot 12u.
*    Het inschrijvingsgeld bedraagt 60 euro (50 euro voor oud-studenten Arteveldehogeschool). De inschrijvingen zijn beperkt. Inschrijven

12 maart 2012
Statistische valkuilen vermijden en interessante databanken ontdekken
*    Droom je ervan statistieken mooi te gebruiken zoals dat na de verkiezingen gebeurt door bijvoorbeeld NRC Handelsblad, maar ben je op de hoede voor mogelijke valkuilen? Journalisten worden overspoeld met statistische data. Hoe onderscheid je het kaf van het koren? Hoe weet je of statistische gegevens betrouwbaar zijn, of niet? En hoe kom je bliksemsnel aan nieuwe betrouwbare data?
*    Het is perfect mogelijk statistische valkuilen te omzeilen door in deze workshop van dichtbij kennis te maken met de basisbeginselen van de statistiek.
Je ontdekt een aantal journalistieke toepassingen. Je maakt zelf praktische oefeningen met Excel en leert handige openbare databanken kennen waardoor  je sneller aan gegevens raakt. Je verzamelt tegelijk bronnen die geen enkele journalist mag missen.
*    De workshop wordt gegeven door Bartel Volckaert en Daniël Van Nijlen die over de materie ‘Sprekende cijfers – Technieken voor Computer Assisted Reporting’ hebben gepubliceerd.
*    Niveau: uitdiepend
*    Duur: 3 uur
*    De cursus vindt plaats op de Arteveldehogeschool, campus Kantienberg van 9u tot 12u.
*    Het inschrijvingsgeld is 60 euro (50 euro voor oud-studenten Arteveldehogeschool). De inschrijvingen zijn beperkt.  Inschrijven

7 Mei 2012
Masterclass Interviewen voor gevorderden
*    Hoe haal je meer uit een interviewee? Hoe krijg je een waardevolle bron aan het praten zonder dat hij zich achteraf bekocht voelt? Hoe kan je ontwijkgedrag counteren? In deze mastersclass gaan we dieper in op enkele gesprekstechnieken. Van empathische interviewstijl tot doorvraagtechnieken.
*    De cursus richt zich tot alle journalisten die meer uit een interview willen halen, of je nu met een onderzoek bezig bent of een portretinterview maakt.
*    De masterclass bestaat uit twee sessies van telkens 1,5 uur en zijn praktijkgericht. De lesgevers putten uit hun rijke ervaring.
*    Lesgevers: Peter-Jan Bogaert, lesgever journalistiek aan Arteveldehogeschool en freelance journalist/auteur en Jan Lippens, lesgever journalistiek aan Arteveldehogeschool en freelance Journalist bij Humo.
*    Niveau: gevorderd
*    Duur: 2 x 1,5 uur
*    De cursus vindt plaats op 7 Mei 2012 op de Arteveldehogeschool, campus Kantienberg van 9u tot 12u.
*    Het inschrijvingsgeld is 60 euro (50 euro voor oud-studenten Arteveldehogeschool). De inschrijvingen zijn beperkt. Inschrijven

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk