Nieuws

Nominaties voor De Loep 2011

De Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) reikt in 2011 voor de achtste keer De Loep uit. Deze prijs voor onderzoeksjournalistiek in het Nederlandse taalgebied kent drie categorieën: tekstuele productie, audiovisuele productie en de aanmoedigingsprijs. In de eerste twee categorieën kon de jury drie producties nomineren, voor de aanmoedigingsprijs zijn twee producties genomineerd. Lees verder voor een overzicht van de nominaties.

De winnaars worden bekend gemaakt op 18 november 2011 tijdens het diner van de VVOJ-conferentie Onderzoeksjournalistiek in Eindhoven.

De nominaties voor De Loep tekstuele producties zijn:

•    ‘Wij willen ons land terug. Leven in Afghanistan’, een boek van Dirk Tieleman. Dit boek laat zien dat zeer intensief rondkijken in een op zich veelbeschreven land kan leiden tot een nieuwe en onthullende inkijk.
•    ‘Raarhoek’ van Miek Smilde, een diepgravende studie in de vorm van een bijzonder boek over de veranderingen in de psychiatrie en de gevolgen voor de patiënten.
•    ‘Het wonder van de Noord/Zuidlijn. Het drama van de Amsterdamse metro’, een boek van Parool-journalist Bas Soetenhorst. Een onthullend totaalbeeld dat alleen kon ontstaan doordat de auteur zich langdurig in dit onderwerp ingroef. Taai volhouden loont.

De nominaties voor De Loep audiovisuele producties zijn:

•    ‘Te gek om los te lopen’, uitgezonden door VRT Panorama en gemaakt door Dirk Leestmans. Een sterke en bijzonder mooi gefilmde uitzending die op zoek gaat naar de structurele oorzaken achter een wrange praktijk.
•    ‘Moord op de honingbij’, gemaakt door Hetty Nietsch en Manon Blaas, uitgezonden door VARA Zembla. Deze Zembla-aflevering boeit van de eerste tot de laatste minuut, en geeft fascinerende context aan een fenomeen dat klein lijkt maar het niet is.
•    ‘Bloedkolen’, van Siebe Sietsma en Sander Rietveld, uitgezonden door EO Netwerk. Moeilijk spitwerk in binnen- en buitenland, dat leidt tot onthullende televisie. Journalistiek onderzoek dat in tijden van navelstaren te vaak achterwege blijft.

Voor de Aanmoedigingsprijs zijn genomineerd:

•    ‘Een vrome Noorse broeder dokt’, geschreven door Sander Heijne voor De Volkskrant. De journalist geeft een opmerkelijke kijk in een zeer gesloten gemeenschap.
•     ‘ICT, het zwarte gat van Amsterdam’, geschreven door Stefan Vermeulen van Follow the Money en gepubliceerd in HP/De Tijd. Een uitstekend geschreven stuk over verspilling en machteloos bestuur.

Klik hier voor de jury-observaties, opgetekend door jury-voorzitter Ad van Liempt

De prijs voor de tekstuele en audiovisuele producties bestaat uit 1.500 euro, een oorkonde en een gegraveerde ‘onderzoeksloep’. De winnaar van de aanmoedigingsprijs ontvangt een oorkonde en een geldprijs van 750 euro. Indien een prijs wordt toegekend voor een productie met meer dan één auteur, krijgen de auteurs elk een beeldje en een oorkonde, het geldbedrag wordt gedeeld.

Vorig jaar gingen de Loeps naar:

–    Seksueel misbruik in de Rooms-katholieke kerk, een serie artikelen in NRC Handelsblad en uitzendingen bij de Wereldomroep van Joep Dohmen en Robert Chesal.
–    ‘Vieze ziekenhuizen’, uitgezonden door Zembla, een programma van Ton van der Ham, Manon Blaas en Anique van den Bosch.

De Aanmoedigingsprijs ging naar:

–    ‘Reynders spot met parlement’, gepubliceerd in MO* Magazine, door Mathias Bienstman en Berber Verpoest.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk