Nieuws

Zomerserie laat journalisten aan het woord

Argos, het onderzoeksjournalistieke radioprogramma, zendt ook deze zomer onder de titel ‘Luizen in de pels’ een serie interviews uit met vakgenoten. De eerste twee afleveringen met Pieter Klein (adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws) en Manon Blaas (adjunct-hoofdredacteur  Zembla) zijn online terug te luisteren. De serie wordt elke zaterdagmiddag vanaf 12.15 uur uitgezonden op radio 1. En voor wie het gemist heeft: in juni vertelden Marcel Metze en Hester den Boer bij Argos over de masterclass onderzoeksjournalistiek, die resulteerde in een serie verhalen over overheidsfinanciering van voetbalclubs in De Groene Amsterdammer.

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk